Tento týždeň sa budeme v našom rannom seriáli s Michalom Hercegom venovať ovciam, baranom, jahniatkam, ale aj salašom a bačom. Ovečky sa po zime postupne vyháňajú na pašu. Určite sa im pôjde príjemnejšie, keď im trochu zaspievame.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ovce nám dávajú naozaj veľa. Mäso prichádza na rad ako posledné, ale v žiadnom prípade nie je druhoradé. O tom, aká je jahňacina chutná, zdravá a že by sme jej mohli jesť aj viac, si dnes povieme s Michalom Hercegom.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Včera sme ochutnávali jahňacie mäsko, dnes to budú syrové špeciality. A nie len to. Pozrieme sa aj na rôzne pastierske a ovčiarske doplnky, alebo na to, čo všetko sa dá vyrobiť z ovčej vlny. Pokračuje Michal Herceg.
3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čas po ôsmej ráno je tento týždeň vyhradený ovciam. Pritom však nezabúdame ani na baranov. Dnes to bude naozaj pestré. Michal Herceg vás upozorní na zaujímavé ovčiarske podujatia a povieme si, kadiaľ vedie takzvaná bačova cesta. No spomenieme aj jedno jedlo, ktoré - a teraz prosím, nech sa nikto neurazí - by nechcel zjesť ani pes vašich svokrovcov. Najprv však niečo o ovčích vlastnostiach. Hovorí Juraj Zúbek zo salaša v obci Visolaje.
4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes zakončíme náš ovčí ranný seriál spomienkou na zakladateľa slovenského ovčiarstva, šľachtiteľa profesora Jozefa Laurinčíka. Od jeho dcéry Evy Kubicovej sa Michal Herceg dozvedel aj to, že v minulosti bol centrom slovenského ovčiarstva Trenčín. Tu totiž sídlil výskumný ústav ovčiarsky s celoštátnou pôsobnosťou. Jeho dlhoročný riaditeľ profesor Jozef Laurinčík mal vzťah k zvieratám už od detstva.
5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Celý tento týždeň sme hovorili o jahniatkach, ovciach a baranoch. Dnes to bola spomienka na nášho významného šľachtiteľa profesora Jozefa Laurinčíka.