Komunitné kompostoviská

Komunitné kompostoviská

Viete čo máte vo svojom odpadovom koši? Aj vďaka sprísneniu legislatívy v spracovávaní odpadov, ale aj vďaka stále väčšej osvete, ľudom už prestáva byť jedno ako s vlastnými odpadmi nakladajú. Svedčí o tom aj  záujem obyvateľov bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktorí napriek extrémnym horúčavám prišli do nového Komunitného centra na Ovručskej ulici.  Bolo tam už  druhé stretnutie o Komunitnom kompostovaní, ktoré sa pripravuje v rámci  Participatívneho rozpočtu mestskej časti. Tatiana Šušková sa posadila medzi desiatky ľudí, ktorých na stretnutí privítal Branislav Moňok zo Spoločnosti priateľov Zeme: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý obyvateľ Slovenska vyprodukuje ročne 345 kilogramov odpadu. Matematika je jednoduchá. Pri počte obyvateľov 5,4 milióna naša spoločná ročná produkcia dosahuje číslo 1,9 milióna ton komunálneho odpadu. Pre lepšiu predstavu – týmto množstvom by sme zaplnili do výšky jedného metra každý rok 870 futbalových ihrísk. Obyvatelia mestskej časti Bratislava Nové Mesto sa viac o možnostiach jeho spracovania dozvedeli na stretnutí o Komunitnom kompostovaní, ktorý iniciovali v rámci participácie práve samotní občania. Odborník na odpadové hospodárstvo a kompostovanie Branislav Moňok Tatiane Šuškovej povedal, že záujem ľudí o kompostovanie v mestách stúpa.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

So slovami Mariána sa nedá len súhlasiť, pretože pokiaľ sa na založení a fungovaní projektov podieľajú samotní ľudia, oveľa viac im záleží na ich udržateľnosti, aj na prostredí v ktorom žijú. O projekte komunitného kompostovania v bratislavskej mestskej časti Nové mesto informovala Tatiana Šušková.  

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame