Keď sa povie cirok, tak mnohí z nás si predstavia cirokovú metlu či kefu. Táto rastlina má však veľmi široké využitie. Vedcom a šľachtiteľom sa podarilo vyvinúť dokonca aj 5 metrovú verziu. Je to plodina, ktorú dokážeme využiť v potravinárstve, ale aj na vykurovanie. Význam ciroku narastá najmä v súvislosti s globálnym otepľovaním. Cirok sa totiž adaptuje v regiónoch, kde sú suché letá, pretože potrebuje menej vody ako kukurica či akákoľvek iná plodina. Mária Babinská oslovila Andreja Kubiša, zástupcu francúzskej spoločnosti, ktorá je lídrom v Európe v oblasti šľachtenia ciroku a iných plodín.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mnohí biotechnológovia cirok označujú ako plodinu budúcnosti. Cirok je zdravá potravina. Podporuje imunitný systém, má antiseptické a antidepresívne účinky, zabezpečuje pevné kosti, vlasy, nechty a tiež znižuje vysoký cholesterol. Jeho účinné látky sú skvelým pomocníkom trávenia. Ako sa však pestuje cirok, aké podmienky potrebuje? Mária Babinská oslovila Andreja Kubiša, zástupcu francúzskej spoločnosti, ktorá je lídrom v Európe v oblasti šľachtenia ciroku a iných plodín.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cirok je veľmi podobný kukurici, s tým že nemá šúľok, ale tvorí takzvanú metlinu, kde má zrno. Pochádza z Afriky. Najviac sa pestuje v Indii, USA, Nigérii a Sudáne. Je to bezlepková potravina, má aj vyšší podiel vlákniny, bielkovín a obsahuje vitamíny skupiny B. Mária Babinská sa zhovárala s Andrejom Kubišom, zástupcom francúzskej spoločnosti, ktorá je lídrom v Európe v oblasti šľachtenia ciroku a iných plodín.
3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cirok je zdravá, bezlepková potravina, okrem toho slúži ako krmivo pre zvieratá, je tiež zdrojom na výrobu energie a z ciroku si môžeme vyrobiť aj kvalitné metly. Táto rastlina sa dá všestranne využiť, cirok je teda plodina budúcnosti.