Príbeh na týždeň: Príbeh tekvice

Príbeh na týždeň: Príbeh tekvice

Učitelia sklamaní vedomosťami žiakov vyslovovali radi povestnú vetu: „Ste tu samé tekvicové hlavy.“ Chudera tekvica. Jej dutý stred a duté, teda učeniu sa vyhýbajúce hlavy žiakov , stotožnili. Neprávom. Vďaka výskumu dnes už vieme, že práve tekvice môžu naše hlavy aj celý organizmus naplniť cennými výživovými látkami .A to vlastne pozmenilo celý jej príbeh, z obyčajnej zeleniny sa po rokoch stala trendová. V Príbehu na týždeň  si ju každý deň o tomto čase bude všímať Hana Michalčíková.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Semienka pre dobrú náladu, dužina plná vlákniny, olej proti civilizačným chorobám a mnoho ďalších zaujímavých vecí na nás čaká v dnešnom pokračovaní Príbehu na týždeň, v ktorom sledujeme ako sa z dutej tekvicovej hlavy stala trendová zelenina. Môže za to osveta, záujem ľudí o zdravé stravovanie , dostupnosť, vysoká výživová hodnota a celkom iste aj farba, ktoré je neprehliadnuteľná.  Pokračuje Hana Michalčíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Včera sme vám povedali, prečo by tekvica v našej kuchyni nemala chýbať. Najmä kvôli cenným a zdraviu prospešným látkam, ktoré obsahuje. Dnes si povieme ako dokáže o svoju priazeň zabojovať u tých najmenších - tvarmi , veľkosťou, farebnosťou, jednoducho krásou. Aj preto má ako jedna z mála zelenín svoje dni. Obec, v ktorej sa už po šiesty raz tešia na Tekvičkové slávnosti navštívila Hana Michalčíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viete, že tekvica  získala svoje meno z gréckeho „pepon“, čo znamená veľký melón? Niektoré tekvice tvarom naozaj melón aj pripomínajú. . Pomenovanie sa neskôr zmenilo na francúzske  „pompon“, anglické „pumpion“ z čoho bolo neskôr odvodené americké „pumpkin“, teda tekvica. Tekvica tvorila základ jedálnička Indiánov. Dlhé prúžky tekvice Indiáni upravovali na otvorenom ohni a následne jedli. Tekvicu poznajú a obľubujú  naozaj všade a jediný kontinent kde tekvicu nedopestujete je Antarktída. V dnešnom Príbehu zostaneme doma a pozrieme sa spolu s Hanou Michalčíkovou, ako ju čo najlepšie využiť v kuchyni.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh na týždeň, v ktorom sme sledovali ako sa z dutej hlavy tekvice stala trendová zelenina, vyklíčil v zemi, zarodil, ponúkol možnosti kuchynského spracovania a vyslal informáciu o  vzácnych výživových látkach. V tom dnešnom vám ho dopovieme. Napríklad, ako ho odovzdať deťom, prečo sa tešiť z každej časti tekvice a zoznámime vás s hudobným nástrojom, v ktorom hrá tekvica podstatnú rolu. Slovo má Hana Michalčíková.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tekvicový príbeh už na budúci týždeň vystrieda iný, v ktorom si budeme všímať Medzigeneračný festival Old School. 

 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame