Klub farmárov: 65 rokov SPU

Klub farmárov: 65 rokov SPU

Poľnohospodárstvo je oblasť, o ktorú je najmä medzi mladými čoraz menší záujem. Väčšina ľudí pracujúcich v sektore má okolo 50 rokov. Aj preto je pribúdanie mladých pracovných síl do agrosektoru viac ako potrebné. Vychováva ich samotná prax, viaceré stredné školy, ale aj vysoké školy – medzi nimi aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Tá ľudí pre agrosektor vychováva už 65 rokov. Viac prezradí Jana Obrancová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ten v súčasnosti bojuje najmä so starnúcou populáciou farmárov a zamestnancov v tejto oblasti. Pre prax ale nie sú dôležité len pracovné sily na poliach či farmách, ale aj výskumní pracovníci.

Nové a odolnejšie plodiny, kvalitné hnojivá, aj moderná poľnohospodárska technika. To všetko je súčasťou modernizácie a inovácie v poľnohospodárstve. K mnohým novinkám, ktoré do agrosektoru prichádzajú, prispieva aj výskum – vrátane toho na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Modernizácia zasahuje všetky oblasti nášho života, vrátane poľnohospodárstva. O niektoré novinky a poznatky sa zaslúžila aj Slovenská poľnohospodárska univerzita, ktorá v týchto dňoch slávi svoje 65. narodeniny.


Autorka: Jana Obrancová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame