Zvýšenie cien o 15 až 18 percent už počas marca – takáto informácia obletela Slovensko len nedávno v súvislosti so zdražovaním bravčoviny. Dôvodom je, že ceny rastú aj na nemeckej burze, ktorá udáva ceny pre celú Európu pri výkupe jatočných ošípaných. Ceny sú na historických maximách, avšak nie tak dávno boli, presne opačne, na úplnom minime. Ako sa pri takýchto výkyvoch darí našim chovom? Zisťovala Jana Obrancová.
Bravčové mäso - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. 20 percent – o toľko klesli stavy ošípaných na Slovensku v medziročným porovnaním s vlaňajškom. Chovy u nás končili jednak pre horšiu ekonomiku, ale aj pre africký mor ošípaných. Stavy však klesli v celej Európe. Aká budúcnosť čaká tento sektor a budeme mať dostatok bravčového mäsa? Zisťovala Jana Obrancová.
Bravčové mäso - II. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bude bravčovina naozaj luxusom? Verme, že sa to nestane a že sa chovy aj na Slovensku rozbehnú. Naša sebestačnosť v bravčovine dnes totiž pokrýva len asi štvrtinu našej spotreby.