Ako si poradiť s drobnými muškami?

Ako si poradiť s drobnými muškami?

Mnohí z nás chystajú kvety, ovocie a zeleninu na zazimovanie a s tým súvisí jeden menší, no otravný problém - drozofily, alebo octomilky. Soňa Juriková sa zaujímala, aké domáce recepty na odstránenie drobných mušiek naozaj fungujú.

Ako si poradiť s drobnými muškami? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Drozofily sú jedným z najvýznamnejších druhov v genetike. Málokto asi vie, že octomilky sú hneď po človeku jedným z najpreskúmanejších živých organizmov. Máme prečítaný ich genóm, vieme, ako vyzerajú ich chromozómy. Keďže majú jednoduchší modelový systém ako človek, často sa používajú na preskúmanie rôznych zákonitostí, ktoré potom môžeme aplikovať na vyššie organizmy a aj na človeka.

Keď vám teda najbližšie budú „otravovať" život tým, že poletujú nad ovocím, pozrite sa na ne láskavejším okom: ako dobré pomocníčky vás octomilky upozorňujú, že ovocie sa začína kaziť alebo že naozaj treba čím skôr vyniesť smeti. Drozofily sú teda také naše čistotné vychovávateľky. A ako sa ich naozaj účinne zbaviť? Pravidelne kontrolovať ovocie a zeleninu, či sa kazí, čím skôr ich skonzumovať a prípadne tie poletujúce mušky povysávať.

Autorka: Soňa Juriková Ilust. foto: sindesign

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame