Farby a očné klamy drahých kameňov

Farby a očné klamy drahých kameňov

Farby sú všade okolo nás. V prírode živej- v kvetoch , aj v tej neživej- v drahých kameňoch.  Je pre nás obrovskou inšpiráciou a tak trochu aj hádankou. Príroda nás totiž farbami klame. Teda, nie priamo, neklamú nás farby, ale klame nás náš mozog. Ako a prečo  a či mozog dokáže vytvoriť aj farby , ktoré neexistujú sa Hana Michalčíková pýtala docenta, doktora Petra Bačíka z Katedry mineralógie, petrológie a ložiskovej geológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a vedeckého pracovníka Ústavu vied o Zemi SAV.

Farby a očné klamy drahých kameňov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mať srdce tvrdé ako kameň, je zlá vizitka. Ale to, čo je nevýhodou pri srdci, je prednosťou u drahých kameňov. A tvrdosť diamantu je doslova jeho chválou. Drahé kamene sa však môžu pochváliť aj inými vlastnosťami – napríklad pestrou paletou farieb. S docentom , doktorom Petrom Bačíkom z Katedry mineralógie, petrológie a ložiskovej geológie Prírodovedeckej fakulty UK a vedeckým pracovníkom Ústavu vied o zemi SAV, sa teraz zastavíme pri tých najznámejších. Možno vás spolu s Hanou Michalčíkovou bude zaujímať- prečo je zlato žlté? 

Farby a očné klamy drahých kameňov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozmanitosť farieb aj tvrdosť drahých kameňov - bola témou dnešných vedeckých minút. ktoré sme pripravili v spolupráci s docentom Petrom Bačíkom z Katedry mineralógie, petrológie a ložiskovej geológie Prírodovedeckej fakulty UK a vedeckým pracovníkom   Ústavu vied o zemi SAV.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame