Nové možnosti využitia lodnej dopravy

Nové možnosti využitia lodnej dopravy

Námorná doprava má najväčší percentuálny podiel na preprave nákladu vo svete. Podľa štatistík sa  týmto druhom dopravy sa prepraví približne 80 až 90 percent nákladu. V  porovnaní s ostatnými druhmi dopravy má veľkú výhodu v tom, že dokáže prepraviť všetky druhy tovarov na veľké vzdialenosti a hlavne veľké množstvo nákladu, čo do objemu. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, či lodná doprava bola vždy tou, ktorá bola najvyťaženejšia a pýtala sa docenta Andreja Dávida, vedúceho Katedry vodnej dopravy na fakulte prevádzky a ekonomiky spojov Žilinskej univerzity v Žiline.

Nové možnosti využitia lodnej dopravy I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V minútach s vedou sa dnes zhovárame o lodnej doprave, už sme hovorili o tom, aká je jej vyťaženosť, ktoré faktory ju ovplyvňujú aj to, čo všetko zmenila kontajnerizácia lodnej dopravy . Popri bezpečnosti hrá v jej prospech aj rýchlosť. A práve na ňu sa Hana Michalčíková pýtala docenta Andreja Dávida, vedúceho Katedry vodnej dopravy na fakulte prevádzky a ekonomiky spojov Žilinskej univerzity v Žiline.

Nové možnosti využitia lodnej dopravy II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O lodnej doprave, ktorou sa prepravuje väčšina tovaru vo svete, o tom, ako kontajnerizácia lodnej dopravy zmenila bezpečnosť a efektivitu prepravy, aj o faktoroch, ktoré ju ovplyvňujú sa Hana Michalčíková rozprávala s docentom Andrejom Dávidom, vedúcim Katedry vodnej dopravy na fakulte prevádzky a ekonomiky spojov Žilinskej univerzity v Žiline.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame