Roboty a čo o nich vieme?

Roboty a čo o nich vieme?

Ak by sme deťom položili otázku, kto to je, kto vie chodiť, rozprávať, variť aj ovládať stroje, dlho by s odpoveďou neváhali - ľudia. Hoci úplne pokojne môže ísť o roboty, ktoré vymysleli ľudia. A odkedy o nich intenzívne hovoríme? Najčastejšia odpoveď by znela - 20-25 rokov. Bolo to však oveľa skôr. Už v roku 1495 Leonardo da Vinci načrtol prvé skice humanoidného robota, v roku 1540 taliansky vynálezca Gianello Toriano vytvoril 44 cm vysokú mechanickú mandolínu, ktorá dokázala spraviť pár krokov vpred a otočiť hlavou sprava - doľava.

Nikola Tesla navrhol prvé diaľkovo ovládané zariadenie v roku 1890 o dva roky neskôr svet žasol nad prvým motorizovaným žeriavom na prenos zlata do pece a naopak.

Prvý robot, ktorý bol schopný vykonávať najjednoduchšie pohyby a reprodukovať frázy na príkaz človeka  predstavili v New Yorku v roku 1927. Odvtedy vývoj prudko napredoval a dnes roboty dokážu v mnohých prácach nahradiť človeka. Ako sa však s nimi dorozumievať? To je otázka, na ktorú hľadala odpoveď Hana Michalčíková u profesora Štefana Beňuša z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a zároveň pracovníka Ústavu informatiky SAV.

Roboty a čo o nich vieme? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Roboty prenikajú do rôznych oblastí nášho života. Aj každodenného, stávajú sa jeho prirodzenou súčasťou. Sú v pohyblivých montážnych linkách tovární, poznáme robotické hračky, robotické stroje pre rátanie čísel, z domácností poznáme robotické vysávače, ale už nás aj obsluhujú ako čašníci, či radia ako asistenti. Ako s nimi v budúcnosti budeme komunikovať? Vieme, že už dnes rozumejú jednoduchým pokynom, ale budú vedieť aj plnohodnotne rozumieť našej reči a plnohodnotne odpovedať? Aj o tom sa s profesorom Štefanom Beňušom z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Konštantína Filozofa v Nitre rozprávala hana Michalčíková.

Roboty a čo o nich vieme? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na tému – Ako sa rozprávať s robotom sa v dnešných minútach s vedou rozprávala Hana Michalčíková s profesorom Štefanom Beňušom, vedcom z oblasti rečovej komunikácie.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame