Základnou zložkou potravín, ktorá má zabezpečiť až 60 % odporúčaného energetického príjmu denne, sú sacharidy. Ich zdrojom v našej strave sú predovšetkým cereálie s významným zastúpením škrobu. Aj preto potravinárske výrobky na báze cereálií tvoria jeden z pilierov stredoeurópskej stravy. Rastlinné suroviny sú výhodnou a perspektívnou cestou aj v budúcnosti. Základom pre zdravé, výživné a atraktívne potraviny v súčasnosti je ich výroba z obilnín. Hana Michalčíková sa rozpráva s Doc. Tatianou Bojňanskou z Ústavu potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Cereálne potraviny - Čo je ich zdrojom a aký je vedecký pohľad na ich využitie v strave I.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Počas dlhej histórie ľudstva prešlo spracovanie zŕn obilnín dlhou cestou, počas ktorej sa stratili niektoré výhody ich konzumácie. V súčasnosti sa množstvo času a výskumného úsilia venuje tomu, aby tieto potraviny pomáhali zlepšovať celkový zdravotný stav populácie. Aby obsahovali biologicky cenné látky, zachovali si priazeň konzumentov a ponúkli nutrične aj energeticky vyvážené moderné stravovanie. Hana Michalčíková sa aj o moderných spracovaniach obilnín zhovára s Doc. Tatianou Bajňanskou z Ústavu potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
212203211419;michalcikova;veda potraviny 2
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
O cereálnych potravinách, ich spracovaní a využití v strave sme sa dnes zhovárali s doc. Tatianou Bojňanskou z Ústavu potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.