Veda - Ako vzniká strach z výšok

Veda - Ako vzniká strach z výšok

Všetci sa niečoho v živote bojíme: Niektorí  tmy, iní sa boja vody, ďalší zvierat a sú medzi nami aj mnohí ľudia, ktorí sa boja výšok. Práve im sa budeme v nasledujúcich minútach s vedou venovať. Zistíme nielen, či je to naša predispozícia, ale aj ako sa prejavuje, kedy ide len o bežné obavy a kedy sa už naozaj treba sa obrátiť na odborníkov a využiť možnosti, ktoré dokážu strach zmierňovať. Ako a čím - aj na to sa Hana Michalčíková pýtala doktorky Diany Bzdúškovej z Centra experimentálnej medicíny SAV.

Ako vzniká strach z výšok - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme hovorili o tom, že rovnováhu si ani neuvedomujeme , ale regulácia rovnováhy je komplexný proces, ktorý vyžaduje súhru troch senzorických systémov. Naše ťažisko máme v okolí pupka, medzi najrozšírenejšie metódy hodnotenia vzpriameného postoja patrí stabilometria a výsledky sa dajú merať v časovej forme aj číselne. Rastie náš strach vo výškach aj podľa toho, či sú okolo nás zábrany, alebo sme vo voľnom neohraničenom priestore? Pýtala sa Hana Michalčíková doktorky Diany Bzdúškovej z Centra experimentálnej medicíny SAV v Bratislave.

Ako vzniká strach z výšok - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Strach je duševný stav, pocit znepokojenia, nepríjemný pocit, alebo obava. Motivuje nás, aby sme sa vyhli nebezpečenstvu, ale zároveň nám dokáže komplikovať život. Doktorka Diana Bzdúšková potvrdila, že až sto percent pacientov, ktorí sa zapojili do pilotnej štúdie v Londýne vďaka použitiu virtuálnej reality dokázali akrofóbiu- teda panický stav z výšok, prekonať.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame