Atlas zelenej krásy - konvalinka voňavá

Atlas zelenej krásy - konvalinka voňavá

Biele hlávky kvietku sa cudne skláňajú k zemi svoje chránené kopijovitými listami. Ich vôňu si nepomýlime s nijakou inou. S májom prichádza aj čas konvaliniek. Iveta Pospíšilová sa o tejto rastline porozprávala s botaničkou Katarínou Rajcovou zo Štátnej ochrany prírody CHKO Biele Karpaty.

Atlas zelenej krásy - konvalinka voňavá 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Konvalinka voňavá bielym kvetom znamená čistotu a nevinnosť. Pre kresťanov je symbolom nepoškvrneného počatia Panny Márie. S obľubou sa využíva do svadobných kytíc, často v kombinácii s nezábudkami, či ozdôb do vlasov neviest alebo svadobných družičiek. Je to šťavnatá rastlina, takže, keď ju dlho držíme v ruke, môžu sa z nej uvoľniť jedovaté šťavy. Botanička Katarína Rajcová vždy odporúča po manipulácii s týmto kvietkom alebo kytičkou umyť si dobre ruky. Čo napokon teraz robíme stále. Nebezpečná krása konvalinky spočíva aj v tom, že jej list si ľahko môžeme pomýliť s medvedím cesnakom. Ako tomu predísť, dozvedela sa Iveta Pospíšilová.

Atlas zelenej krásy - konvalinka voňavá 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cibuľky konvalinky voňavej pre domáce pestovanie predávajú v záhradníctvach. Aj botanička Katarína Rajcová má vo svojej záhradke túto rastlinu, vraj sa dobre rozrastá a treba ju aj mierne usmerňovať. Ak treba niekde v tieni nechať zarásť plochu, je ideálna a netreba potom mulčovať.

 

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame