Pramene v Strážovských vrchoch

Pramene v Strážovských vrchoch

Čo občerství pri únave človeka najviac? Napiť sa z prameňa čistej vody. A nemusí to byť len v rozprávkach, je to skúsenosť z reálneho života. Poznajú to dobre športovci, lesníci, jaskyniari, aj turisti. Na pramene kvalitnej vody je Slovensko bohaté, ale nájsť ich vo veľkom množstve v jednej lokalite a s prekvapivou výdatnosťou - to už chce skúseného sprievodcu a dobrého znalca regiónu. Hane Michalčíkovej sa to pošťastilo.

Pramene v Strážovských vrchoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len pred chvíľou sme objavovali bohaté pramene v doline Radotina, neďaleko obce Pružiná, z ktorých vyviera množstvo kvalitnej vody. Teraz sa vyberieme z doliny opäť do kopcov , aby sme sa zastavili na miestach, ktoré náš sprievodca Bohuslav Kortman dôverne pozná a v ktorých sa mu podarilo aj s ostatnými jaskyniarmi objaviť nové a zaujímavé jaskyne. Hanu Michalčíkovú upútali aj svojimi názvami.

Pramene v Strážovských vrchoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše dnešné poznávanie krajiny sme začali pri prameňoch v doline Radotina, pokračovali sme do kopcov, v ktorých môžete spoznávať aj podzemné krásy jaskýň. Stačí Vám z mesta Považská Bystrica zájsť do Strážovských vrchov a nájdete v nich krasové doliny s vyvieračkami a ponormi, skalnaté úbočia a horské lúky miesta s výskytom jaskýň a priepastí.

 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame