Dobrá rada: Ako sa vyhnúť bolestiam chrbtice

Dobrá rada: Ako sa vyhnúť bolestiam chrbtice

Možno príde čas, keď výzva – Nech sa páči, sadnite si - nebude prejavom slušnosti, ale prejavom „neúcty voči zdraviu našej chrbtice“. To bol samozrejme žart. Isté  však je, že sedavý spôsob života je najväčším nepriateľom chrbtice človeka a nie raz je príčinou aj  jej bolesti. A práve to je téma, ktorej sa celý týždeň bude venovať neurologička zo zdravotníckeho centra Hippokrates  MUDr. Ester Točíková a Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak patríte k tým, ktorí obľubujú diaľkové ovládače na všetko, len, aby sa nemuseli zdvihnúť z kresla, nasledujúce dobré rady, ktoré vám ponúka neurologička Ester Točíková v rozhovore s Jankou Bleyovou, ani nepočúvajte... Mohli by ste sa totiž  dozvedieť pôvod bolesti svojej chrbtice, ktorý vás príliš nepoteší.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ochorenia pohybového aparátu spojené s bolesťami chrbta sú jednou z najčastejších príčin hospitalizácie a práceneschopnosti na Slovensku. Ako sme sa už v našich dobrých radách dozvedeli,  príčinou jednoduchej bolesti chrbta je aktuálne naše sedavé zamestnanie. Ak teda nechceme za „túto vymoženosť“ platiť zdravím, je fajn poznať zásady, ako pracovať posediačky a pritom sa správať k svojmu chrbtu zodpovedne. A to je aj dnes   parketa pre  neurologičku  zo zdravotníckeho centra Hippokrates  MUDr. Ester Točíkovú  a Janku Bleyovú.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V slovenských ambulanciách lekári mesačne predpíšu  viac ako 150 tisíc balení nesteroidných analgetík, teda liekov, ktoré sú najčastejšie odporúčané pri bolestiach chrbtice. Pritom až  8 z 10 pacientov, ktorí prichádzajú do ambulancie neurologičky MUDr. Ester Točíkovej s bolesťami chrbta – majú  sedavý spôsob života. Pohyb je teda základ prevencie, ale kedy a v akých prípadoch? A to  zaujímalo aj moju kolegyňu Janku Bleyovú.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame