Rady (nielen) do záhrady

Rady (nielen) do záhrady

Jar v mnohých prebúdza záhradkárske nadšenie a to nielen v tých, ktorí majú veľké sady a záhrady, ale živá príroda sa čoraz častejšie dostáva aj na balkóny. Tento týždeň vám poradíme ako, čo a kde pestovať. S Martou Rybovou zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa zhovára Marcel Hanáček. Dnes o jedlých kvetoch.  

Rady (nielen) do záhrady - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme počuli, rastliny sú jedlé takmer všetky a keď vravíme „takmer“, samozrejme, treba si dávať pozor na tie, ktoré sú jedovaté, napríklad durmany, vlčí bôb, cibule narcisov, konvalinka, plody jarabiny a ďalšie. Aj tu platí zásada zdravého rozumu: ak chceme konzumovať rastlinu, ktorú nepoznáme, zistime si, či je naozaj jedlá. 

Na jar sa tešíme z prebúdzajúcej sa prírody a dnes je čoraz viac tých, ktorí chcú mať kus prírody aj vo svojom okolí. Niektorí majú záhradky, iní len balkóny. Rastliny sa však dajú pestovať všade a dnes máme zopár rád pre vás, ktorí máte radi vôňu byliniek. S Martou Rybovou zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa zhovára Marcel Hanáček.

Rady (nielen) do záhrady - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste pohodlní a chcete už takmer hotové, dnes si môžete kúpiť košaté bylinky rovno v kvetináči. V takom prípade však dávajte pozor čo a kde kupujete. Rýchlené rastliny určené na masový predaj v hypermarketoch vám už na balkóne nemusia veľmi podrásť. Na druhej strane, keď si kupujete napríklad bazalku, tak asi najmä preto, aby ste ju zjedli. Bylinky v záhrade či na balkóne určite vyskúšajte – zvládne to aj začiatočník.

Mnohí chceme mať nielen pekné záhrady, či predzáhradky, ale aj balkóny. Dnes poradíme vám, ktorí máte radi jednoduchú zeleň, ktorá je na pestovanie nenáročná a prežije takmer všade. S Martou Rybovou zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa zhovára Marcel Hanáček.

Rady (nielen) do záhrady - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri ihličnanoch netreba s ničím preháňať. Ani s prihnojovaním a najmä nie s polievaním. Keď rastlinu prelejete, fakticky ju „udusíte“. Preto sú dôležité kvetináče s podmiskou, aby mala voda kam odtekať. A keď vyberáte stanovisko pre rastlinu, pozor na jeden častý omyl – aj rastliny, ktoré majú rady veľa svetla, sú citlivé na priame slnko. Okrem kaktusov a niektorých sukulentov sa žiadna rastlina nebude tešiť, keď na ňu bude páliť poludňajšie slnko. Keď je navyše v neveľkom kvetináči, dlho neprežije. 

Tento týždeň hovoríme o našich prírodných kamarátoch, ktorí nám spríjemňujú život v domoch a bytoch a sú nimi rastliny. Kus zelene zútulní kanceláriu, byt, reštauráciu, predajňu, a akýkoľvek iný priestor. Práve o rastlinách v interiéri dnes porozpráva Marcel Hanáček v rozhovore s Martou Rybovou, majsterkou odborného výcviku Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch.

Rady (nielen) do záhrady - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste si teda doteraz mysleli, že rastlinám sa bude najlepšie dariť na okennej parapete a na slnku, takých je málo. Priamo k oknu ich dávajte len v prípade, keď máte pred oknom napríklad strom, nikdy nie na priame slnko. Oveľa lepšie je rozptýlené svetlo, ktoré dosiahnete jednoducho aj tým, že mierne sklopíte žalúzie. Rozptýlené svetlo zabezpečí aj to, že rastliny vám budú pomalšie rásť. Možno to neznie ako dobrá rada, ale keď si kúpite peknú nízku dracenu alebo juku, asi z nej nechcete mať za rok metrový strom.  A ešte k tomu oknu, lebo tam vidíme rastliny najčastejšie, dávajte pozor na to, že veľa rastlín neznáša prievan. 

Dnes ukončíme náš seriál dobrých rád o pestovaní rastlín a pozrieme sa na také, z ktorých sa môžeme tešiť aj v zime. S Martou Rybovou zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa zhovára Marcel Hanáček.

Rady (nielen) do záhrady - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bolo niekoľko rád pre vás, ktorí máte radi kus prírody aj v kancelárii, v izbe, či na balkóne. Na budúci týždeň zmeníme tému, hovoriť budeme hmotnej núdzi.


Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame