Žeruchový šalát a jahodami

Žeruchový šalát a jahodami

Počas celého týždňa budeme variť s mužom, ktorý tvrdí, že gastronómia to je umenie aj s pridanou hodnotou:  estetickou a duchovnou radosťou. Historik, absolvent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorému sa málilo a tak sa pred jedenástimi rokmi vyučil aj za kuchára. Kuchár – nadšenec, Ľudovít Kossár, pre priateľov Luigi, varí s Jankou Bleyovou.

Žeruchový šalát a jahodami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

500g čerstvých jahôd
300 g zelených šalátových listov (rukola, baby špenát, poľnička, listy mladej červenej repy, ľadový šalát, atď.)
1 hrsť čerstvej žeruchy
2 polievkové lyžice za studena lisovaného oleja (repkový, mandľový, olivový, sezamový)
Soľ, podľa chuti, čerstvo namleté čierne korenie
čerstvú citrónovú šťavu z 1 citróna
1 polievkovú lyžicu balzamikovej redukcie
podľa chuti troška medu

Postup:

Jahody a šalátové listy očistíme, prepláchneme a usušíme na papierovej utierke. Ľadový šalát natrháme na menšie kúsky, zamiešame vo väčšej šalátovej mise s ostatnými zelenými listami. Jahody nakrájame na štvrtinky a navrstvíme na šalátové listy. Dressing pripravíme tak, že do zaváraninovej fľaše nalejeme olej, citrónovú šťavu, balzamikovú redukciu, soľ, korenie a med, viečkom uzavrieme a ako v šejkri, namiešame. Touto zálievkou zalejeme šalát, jemne premiešame a nakoniec pri podávaní posypeme čerstvou žeruchou. Podávam k syrom alebo k varenému hydinovému mäsu, alebo len tak s chuťou zjeme.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame