Zemiakové púčky s praženicou

Zemiakové púčky s praženicou

Alžbeta Belanská z Turej Lúky neďaleko Myjavy varí alebo pečie denne. Veľa jedál si zachovala ešte z detstva. Jedno výdatné a sýte ponúkla aj Michalovi Hercegovi. 

Zemiakové púčky s praženicou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na zemiakové púčky s praženicou potrebujeme: Zemiaky, polohrubú múku, soľ, vajíčka, cibuľku, údenú slaninku alebo klobásu. Zemiaky si najprv uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame. Zemiakov by malo byť toľko alebo o čosi viac ako múky. Cesto nesmie byť riedke. Cesto osolíme, zamiesime a rozšúľame asi na hrúbku 6-7 mm. Naprieč cestom narežeme pásy široké asi 4 cm. Rezance by mali byť približne rovnako široké aj vysoké. Na pomúčenej doske šúľame púčky. Dáme variť osolenú vodu, do ktorej púčky (šúľance) nahádžeme a varíme. Po vyplávaní varíme ešte 1-2 minúty. Vytiahneme na sitko, opláchneme studenou vodou a pomastíme bravčovou masťou alebo olejom. Potom si pripravíme praženicu. Na panvicu dáme lyžicu bravčovej masti alebo oleja. Nakrájame a posmažíme cibuľku, na to nakrájame slaninku alebo klobásku a do toho pridáme 3-4 vajíčka. Praženica nesmie byť tuhá, aby sa na šúľancoch prichytila. Praženicu vysypeme na šúľance a dobre zamiešame. Podávame s kyslou uhorkou alebo kapustovým šalátom.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame