Lekvárové dolky z platne

Lekvárové dolky z platne

Dnes si s Michalom Hercegom a Alžbetou Belanskou z Turej Lúky pripravíme chrumkavé lekvárové dolky, jedlo na kopaniciach veľmi obľúbené.  

Lekvárové dolky z platne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na dolky si pripravíme: polohrubú múku, droždie alebo kvasnice, mlieko, soľ a kúsok masla. Na potretie slivkový lekvár, tvaroh, kyslú smotanu alebo šľahačku. Mlieko zohrejeme, droždie rozdrobíme do hrnčeka, pridáme trochu cukru a zalejeme vlažným mliekom. Necháme trochu podkysnúť, pridáme pol kila polohrubej múky a za lyžicu roztopeného masla. Osolíme, vylejeme kvások a ešte musíme mať mlieko navyše, aby sme cesto vedeli zarobiť. Cesto nemá byť príliš riedke ani tuhé. Cesto zamiesime a necháme aspoň polhodinku podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. S hrnčekom vykrajujeme kolieska, ktoré z obidvoch strán 3-4 minúty opekáme na holej platni alebo na suchej panvici. Potierame lekvárom, rozmiešaným osladeným tvarohom, kyslou smotanou alebo šľahačkou.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame