Prežite pôst v zdraví

Prežite pôst v zdraví

Zajtra pochováme basu a Popolcovou stredou sa pre kresťanov začína 40 dňový pôst. Odoprieť si možno všeličo a nemusí to byť len mäso, či čokoláda. V Dobrej rade v tomto týždni sa budeme s odborníkmi venovať pôstu a jeho zmyslu. Ako ho zvládnuť a čo urobiť, ak v niektorej etape zlyháme. Na začiatok sa Iveta Pospíšilová s hovorom Konferencie biskupov Slovenska Martinom Kramarom porozprávala o tom, čo je zmyslom pôstu a kedy sa s touto formou obety prvýkrát stretávame v biblických textoch. 

Prežite pôst v zdraví Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od zajtrajšej Popolcovej stredy mnohí kresťania dodržiavajú 40 dňový pôst pred Veľkou nocou. Jeho zmyslom je pripomenúť si utrpenie Ježiša Krista a najmä, priblížiť sa k Bohu. Nie každý si po celý čas odopiera nejaký pokrm. Niekto sa možno radšej vzdá hodín strávených pri internete. Pôst sa však v našej predstave spája predovšetkým s jedlom. Iveta Pospíšilová požiadala o dobrú radu pre zmysluplný a efektívny pôst odborníka na výživu a zdravé stravovanie lekára Igora Bukovského.

Prežite pôst v zdraví 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme pôstu, jeho formám i zmysluplnosti. Odbornými odporúčaniami aj dnes prispeje lekár Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Zdôrazňuje nielen očistný, ale aj zdravotný význam hladovania. Dokázať si odoprieť pôžitok i z jedla má vplyv aj na náš výkon. Viac povedal Ivete Pospíšilovej.

Prežite pôst v zdraví 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobrú radu o pôste dnes zavŕšime odporúčaniami, ako sa postiť tak, aby sme zvládli aj pracovný výkon, či iné povinnosti a nesústredili celú svoju pozornosť len na túžbu po odopieranom si jedle. Ivete Pospíšilovej ich prezradil lekár Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Najskôr ju zaujímalo, či sa v prípade prísneho pôstu nebudeme cítiť príliš slabí na iné aktivity.

Prežite pôst v zdraví 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Platí známe príslovie: Jeme, aby sme žili, nežijeme, aby sme jedli. Pri pôste netreba vynechať ani telesný pohyb. Jednodenný pôst počas týždňa určite neobmedzí športové aktivity. Pri dlhšom pôste si ich treba nastaviť tak, aby nás príliš nevyčerpali. Na budúci týždeň budeme zisťovať, čo treba zohľadniť pri kúpe hydiny a hydinových výrobkov.


Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame