Šťuka s brusnicovou omáčkou

Šťuka s brusnicovou omáčkou

Brusnicová omáčka, či brusnicový kompót sa hodí k mäsu a j k divine. Ale ako chutí s rybami?  S Beátou Repíkovou  budeme podávať v takejto úprave šťuku alebo kapra. Odborníčka na výživu Daša  Ostertágová už aj diktuje, čo musíme nakúpiť.  

Šťuka s brusnicovou omáčkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

  

Potrebujeme
1 šťuku, soľ, 60 g bravčovej masti, alebo oleja, vodu, 10 g hladkej múky, 20 g masla na obloženie pri pečení,  vývar zo zeleniny alebo ryby, 1 citrón šťava na potretie a kolieska citrónu na obloženie počas pečenia aj servírovania, 10 g bylinkového masla
Plnka: 40 g masla, 2 žĺtky, 1 polievkovú lyžicu sardelovej pasty, 1 -2 rožky, mlieko na navlhčenie podľa potreby, zelená petržlenová vňať, rybacie vnútornosti (mlieče, ikry a pečeň), soľ, mleté čierne korenie, citrónová kôra, prípadne mäso z ryby po vykostení

Postup:
Šťuku  umyjeme a osušíme. vykostiť tak, aby sa chrbát neporušil. Potom ho mierne osolíme, potrieme citrónovou šťavou a naplníme plnkou, zašijeme, vložíme do pekáča na rozohriatu masť a pomaly v rúre pri  strednej teplote pečieme asi 40-60 minút (podľa veľkosti ryby). Počas pečenia rybu občas polievame horúcim vývarom a podlievame výpekom. Dávame pozor, aby sa kapor nerozpadol. Upečeného kapra vyberieme na teplú misu. Výpek poprášime múkou, ktorú mierne opražíme, potom šťavu rozriedime vývarom a chvíľu asi 3 minúty varíme. Hotovú šťavu nalejeme na porcie ryby.

Plnka: Maslo vymiešame zo žĺtkami a sardelovou pastou, pridáme namočené a pretreté staršie rožky, zelenú posekanú vňať, pokrájané vnútornosti prípadné aj z kostí obraté mäso. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, postrúhanou citrónovou kôrou a vypracujeme tuhšiu plnku. Do plnky môžeme aj nemusíme pridať posekané huby podusené na masle.
   
Podávame s kašou zo sladkých zemiakov vyšľahaných s duseným špenátom a rôznymi pikantnými šalátmi alebo brusinkovou omáčkou a bylinkovým maslom

Autorka. Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame