Ryby by mali byť v našom jedálnom lístku tak často, ako sa len dá. Aby nám ich chuť potom nezovšednela je dobré voliť rôzne zaujímavé kombinácie. My dnes pridáme jogurt alebo smotanu. S Dašou Ostertagovou a Beátou Repíkovou.
Rybacia jogurtová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
500 g rybacích vnútorností vrátene hlavy, 3,0 l vody, 200 g koreňovej zeleniny, 1 väčšiu cibuľu, 30 g sušených húb, 4 -5 ks sušených sliviek, 50 g masla, 2 dl kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice polohrubej múky, 2 bobkové listy, niekoľko zrniek čierneho a bieleho korenia, 1 mokka lyžička bazalky, žeruchy, pažítky a zelenej vňate z petržlenu, podľa chuti soľ
Ako na to:
Očistenú hlavu z kapra alebo inej ryby, mlieče a ikry dáme variť do studenej vody a uvaríme do mäkka. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky a spolu s očistenou a pokrájanou cibuľou opražíme na horúcom masle. Potom pridáme umyté a pokrájané huby, spolu opražíme a napokon zalejeme precedeným vývarom z rybacích vnútorností, pridáme bobkový list, korenie, sušené slivky, soľ a dovaríme. Kým sa zelenina s hubami a slivkami varí, rybacie vnútornosti oberieme od kostí a pridáme do uvarenej zeleniny. Pomiešame, privedieme do varu a odstavíme. Potom zalejeme smotanou alebo jogurtom, v ktorej sme rozšľahali múku a za stáleho miešania privedieme do varu. Napokon pridáme bazalku, občas pomiešame a varíme asi 3 minúty a odstavíme.
Ak varíme túto polievku z mrazených morských rýb, rozdiel je len v tom, že si najskôr podľa uvedeného receptu uvaríme najskôr samotnú zeleninu s hubami a slivkami a asi 10-15 minút pred dovarením pridáme na kúsky pokrájané ryby. Ešte horúcu polievku na tanieri pri podávaní posypeme zmesou bylín z posekanej žeruchy, pažítky a petržlenovej vňate.
Túto polievku môžeme podávať aj ako samostatné jedlo (desiatovú polievku) avšak pridáme viacej rybacieho mäsa, aby bola hustejšia.