Rybacia jogurtová polievka

Rybacia jogurtová polievka

Ryby by mali byť v našom jedálnom lístku tak často, ako sa len dá. Aby nám ich chuť potom nezovšednela je dobré voliť rôzne zaujímavé kombinácie. My dnes pridáme jogurt alebo smotanu. S Dašou Ostertagovou a Beátou Repíkovou.       

Rybacia jogurtová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
500 g rybacích vnútorností  vrátene hlavy,  3,0 l vody, 200 g koreňovej zeleniny, 1 väčšiu cibuľu, 30 g sušených húb, 4 -5 ks sušených sliviek, 50 g masla,  2 dl kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice polohrubej múky,  2 bobkové listy, niekoľko zrniek čierneho a bieleho korenia, 1 mokka lyžička bazalky, žeruchy, pažítky a zelenej vňate z petržlenu,  podľa chuti soľ

Ako na to:
    Očistenú hlavu z kapra  alebo inej ryby, mlieče a ikry dáme variť do studenej vody a uvaríme do mäkka. Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kocky a spolu s očistenou a pokrájanou cibuľou opražíme na horúcom masle. Potom pridáme umyté a pokrájané huby, spolu opražíme a napokon zalejeme precedeným vývarom z rybacích vnútorností, pridáme bobkový list, korenie, sušené slivky, soľ a dovaríme. Kým sa zelenina s hubami a slivkami varí, rybacie vnútornosti  oberieme od kostí a pridáme do uvarenej zeleniny. Pomiešame, privedieme do varu a odstavíme.  Potom zalejeme smotanou alebo jogurtom, v ktorej sme rozšľahali múku a za stáleho miešania privedieme do varu. Napokon  pridáme bazalku, občas pomiešame a varíme asi 3 minúty a odstavíme.
    Ak varíme túto polievku z mrazených morských rýb, rozdiel je len v tom, že si najskôr podľa uvedeného receptu uvaríme najskôr samotnú zeleninu s hubami a slivkami a asi 10-15 minút pred dovarením pridáme na kúsky pokrájané ryby. Ešte horúcu polievku  na tanieri pri podávaní posypeme zmesou bylín z posekanej žeruchy, pažítky a petržlenovej vňate.
    Túto polievku môžeme podávať aj ako samostatné jedlo (desiatovú polievku) avšak  pridáme viacej rybacieho mäsa, aby bola hustejšia.


Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame