Záhorácke šúlanečky

Záhorácke šúlanečky

V jeseni zužitkovávame úrodu a plodiny, ktoré sa nám počas roka urodia a v Stupave mnohí okrem kapusty pestujú aj domáci mak.

Práve mak je súčasťou výborného tradičného jedla, na ktoré recept Marcele Jedinákovej povedala kronikárka mesta Stupavy, Záhoráčka, Gabriela  Prokešová.

Záhorácke šúlanečky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu záhoráckych šúlanečkov potrebujeme:

630 gramov v šupke uvarených a ošúpaných zemiakov, soľ, 1 vajíčko, 170 gr. hrubej múky, 80 gr. krupice, 170 gr. stúhanky, 100 gr. práškového cukru, 100 gr. masla, mak, orechy alebo inú posýpku.

Postup prípravy:
V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť a na jemno ich prelisujeme. Do zemiakov pridáme soľ, vajce, krupicu, hrubú múku- trochu odložíme aj na pomúčenie dosky, spolu vymiesime na tuhšie cesto. Cesto vyvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát, nakrájame ho na 3oj centimetrové pásy a z nich nakrájame asi 1 a pol cm hrubé rezance. Tie vyšúľame na šúľance alebo „šúlany“. Vysypeme ich do osolenej vriacej vody, varíme, pokiaľ nevyplávu hore. Dáme ich odkvapkať, omastíme maslom a na tanieri posypeme makom alebo inou posýpkou.

Dobrú chuť.


Autor: Marcela Jedináková, FOTO: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame