Krupicový nákyp

Krupicový nákyp

Každý z nás z detstva pozná sladkú mliečnu krupičnú kašu. Dnes si ju pripravíme ako nedeľný dezert vo forme krupicového nákypu. Je to vlastne upečená krupicová kaša. Recept Marcele Jedinákovej povedala kronikárka mesta Stupavy Gabriela Prokešová.

Krupicový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu krupicového nákypu potrebujeme:
2 vrecká vanilkového cukru, 150 gr. práškového alebo krištáľového cukru, liter mlieka, štipku soli, 150 gramov detskej krupice, 2 vajíčka, 3 polievkové lyžice masla, 1 sedem decový pohár zavareného ovocia, ideálne mierne kyslejšieho, 1 čajovú lyžičku mletej škorice, 50 gr. nasekaných vlašských orechov alebo mandlí a maslo na vymastenie plechu, v ktorom to budeme piecť.

Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V litri mlieka rozmiešame vanilkový cukor aj klasický cukor a štipku soli, necháme zovrieť a vmiešavame postupne detskú krupicu. Necháme zovrieť asi 5 minút- pokiaľ krupica nezhustne. Keď ju odstavíme, do horúcej zmesi vmiešame 2 žĺtka a 1 pol. Lyžicu masla. V inej nádobe vyšľaháme bielka a vyšľahaný sneh vmiešame do masy. Celú zmes vylejeme na plech, urovnáme ju a na vrch poukladáme ovocie, plátky masla a cukor zmiešaný so škoricou. Pečieme do zlatista asi hodinu a tesne pred dopečením povrch koláča posypeme orechami.
Krupicový nákyp servírujeme nakrájaný na kocky, poliaty šťavou z kompótu, prípadne aj s ovocím.

Dobrú chuť.

Autor: Marcela Jedináká, FOTO: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame