Fresh mrvková polievka

Fresh mrvková polievka

S nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou, sa bude aj dnes v kuchyni pohybovať Janka Bleyová.

Fresh mrvková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujem, čo budeme potrebovať na prípravu Fresh mrkvovej polievky pre 4 – 6 hladošov.

1 kg mrkvy, 1-2 petržleny, 1 cibuľu, 2 polievkové lyžice masla, lyžičku mletej rímskej rasce, približne  2 cm nastrúhaného zázvoru, 750 ml vody, smotanu na varenie, extra panenský olivový olej a petržlenovú vňať

A postup...?

Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu a petržlen očistíme a nahrubo nasekáme. Vo veľkom hrnci  na masle, smažíme cibuľu s mrkvou a petržlenom. Hneď ako cibuľka zmäkne a bude osmažená dozlatista, pridáme rímsku rascu, najemno nastrúhaný zázvor a necháme ešte pár minút spolu orestovať, aby sa chute prepojili. Prilejeme vodu, privedieme do varu a varíme, kým mrkva nebude dostatočne mäkka. Tyčovým mixérom vytvoríme hladký krém. Zjemníme smotanou a ešte krátko povaríme. Podávame pokvapkané extra panenským olivovým olejom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne na pásiky nakrájanou mrkvou jemne orestovanou na masle.

A ešte pridaná hodnota k receptu: niekoľko užitočných informácií -
Mrkva je bohatá na vitamín A a betakarotén. Okrem toho obsahuje aj mnohé iné vitamíny ako napríklad vitamín C, E, B,H, kyselinu listovú, silice, pektínové látky ale aj mnohé stopové prvky, ktoré spolu majú  veľký význam pre zdravie človeka. Pomáha pri kožných ochoreniach, oslabení organizmu, chránia zrak, predchádzaniu zápche. Čo však mnohí nevedie je, že pri tepelnej úprave sa otvárajú bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde do čreva a do krvi. To je však podmienené iba tým, ak sa tepelne upravená mrkva konzumuje s kvalitným tukom, keďže betakarotén je rozpustný v tuku.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame