Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 3

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 3

Takmer každá rodina má svoj osvedčený recept na fašiangové šišky. Pod ich rôznymi regionálnymi názvami – napríklad - pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki sa v podstate skrývajú len dva druhy pečiva – buď sú z kysnutého cesta alebo sa na nakyprenie cesta a vytvorenie správnej štruktúry použili kypriace prostriedky. Prášok do pečiva, sóda bikarbóna alebo hydrouhličitan ammónny, teda salajka.

Tento týždeň pečieme v Kulináriu šišky s Andreou Miklášovou a Tatianou Šuškovou a sami sme zvedaví, aký recept na chutné a voňavé šišky dnes vybrali.

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na dnešný recept na dobré šišky potrebujeme:

  • 200 gramov hladkej múky
  • 400 gramov polohrubej múky
  • 1 balík sušené droždie
  • 100 gramov masla
  • 8 žĺtkov 
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
  • 3 dcl mlieka
  • 3 polievkové lyžice rumu alebo arómy
  • štipka soli


Múku preosejeme do misky, vlejeme teplé mlieko, pridáme sušené droždie, štipku soli, pridáme rum, roztopené maslo, 8 žĺtkov, práškový cukor a všetko spolu zamiesime. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pol hodinu odležať. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto – vykrajujeme šišky a vyprážame na horúcom oleji.

Zajtra vyskúšame recept na šišky s kyslou smotanou.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame