Takmer každá rodina má svoj osvedčený recept na fašiangové šišky. Pod ich rôznymi regionálnymi názvami – napríklad - pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki, milostki či herouki sa v podstate skrývajú len dva druhy pečiva – buď sú z kysnutého cesta alebo sa na nakyprenie cesta a vytvorenie správnej štruktúry použili kypriace prostriedky. Prášok do pečiva, sóda bikarbóna alebo hydrouhličitan ammónny, teda salajka.
Tento týždeň pečieme v Kulináriu šišky s Andreou Miklášovou a Tatianou Šuškovou a sami sme zvedaví, aký recept na chutné a voňavé šišky dnes vybrali.
Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešný recept na dobré šišky potrebujeme:
- 200 gramov hladkej múky
- 400 gramov polohrubej múky
- 1 balík sušené droždie
- 100 gramov masla
- 8 žĺtkov
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 3 dcl mlieka
- 3 polievkové lyžice rumu alebo arómy
- štipka soli
Múku preosejeme do misky, vlejeme teplé mlieko, pridáme sušené droždie, štipku soli, pridáme rum, roztopené maslo, 8 žĺtkov, práškový cukor a všetko spolu zamiesime. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pol hodinu odležať. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto – vykrajujeme šišky a vyprážame na horúcom oleji.
Zajtra vyskúšame recept na šišky s kyslou smotanou.