Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 4

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 4

Smažené, pečené, kysnuté, nekysnuté, tvarohové, plnené lekvárom, s otvorom alebo bez. Nehovoriac o množstve náplní, či poliev, ktoré môžeme na ne použiť.
Šišky, ktoré nemusia byť len fašiangovou sladkosťou, môžeme pripraviť na veľa spôsobov.

Aj keď nám mnohí dáte za pravdu, že najlepšie sú tie klasické, do ktorých, keď zahryznite, pošteklia vás na jazyku príjemnou kyslastou chuťou marhuľového lekváru a na tvári máte fúzy od práškového cukru.

Rôzne variácie receptov a chutí bratislavských šišiek ponúkla tento týždeň Tatiane Šuškovej Andrea Miklášová.

Fašiangové šiškové variácie s Andreou Miklášovou z Bratislavské šišky 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na nekysnuté šišky s kyslou smotanou potrebujeme:

  • 300 gramov hladkej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 50 ml rumu alebo rumovej arómy


Postup je rovnaký ako pri ostatných receptoch na šišky. Dôležitá je najmä izbová teplota nástrojov na ich prípravu a všetkých surovín. Preosiatu múku nasypeme do misky, pridáme prášok do pečiva, vajce a všetky ostatné suroviny. Cesto dôkladne vymiešame, necháme najmenej pol hodinu odstáť, aby sa všetky ingrediencie spojili. Cesto vyvaľkáme na pomučenej doske a vykrojené šišky vysmážame v dostatočnom množstve horúceho oleja.

Zajtra vám ponúkneme recept na rýchlu prípravu šišiek s bielym jogurtom.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame