Tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne spisovateľky Petry Nagyovej – Džerengovej. Ten dnešný bude možno trochu netradičný, ale určite veľmi zdravý. Hlavnú úlohu v ňom zohrá quinoa, ktorá sa radí k potravinám najbohatším na živiny. Už 6 000 rokov sa pestovala pozdĺž Ánd. Hoci Inkovia ju volali „matkou obilia“, quinoa je tzv. pseudoobilím – príbuzným so špenátom, mangoldom a červenou repou – a jedia sa obiliu podobné semená. Na takýto recept bol zvedavý aj Miroslav Würfl.
Quinoto s grilovanou zeleninou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 200 gramov quinoi, najlepšie zrná
- jednu cuketu
- jeden baklažán
- jednu brokolicu
- zopár sušených paradajok nakladaných v oleji
- jednu cibuľu
- štyri strúčiky cesnaku
- olivový olej
- strúhaný parmezán
- čierne mleté korenie
- rukolu
- na dochutenie soľ
Postup:
Najprv si uvaríme quinou (kvinou), viacfarebná vyzerá lepšie. Brokolicu rozoberieme na ružičky, krátko povaríme v slanej vode a nakrájame na menšie kúsky. Baklažán nakrájame na tenšie polkruhy či na kocky, nasolíme a necháme chvíľu postáť. Cuketu si nakrájame na krúžky podľa veľkosti, ogrilujeme pár minút na rozpálenej panvici, radšej na viackrát, aby nezmäkli a ostali chrumkavé. Preto ich ani nesolíme.
Na baklažán popritláčame papierovú utierku a odsajeme vodu, čo pustil a rovnako ho ogrilujeme. Opražíme si cibuľku, potom prihodíme cesnak, čierne korenie a po minútke aj brokolicu. Pridáme na drobno nakrájané sušené paradajky (asi šesť kusov), zeleninu a paradajky premiešame s quinoou , posypeme parmezánom a rukolou – a môžeme servírovať...