Quinoto s grilovanou zeleninou

Quinoto s grilovanou zeleninou

Tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne spisovateľky Petry Nagyovej – Džerengovej.  Ten dnešný bude možno trochu netradičný, ale určite veľmi zdravý. Hlavnú úlohu v ňom zohrá quinoa, ktorá sa radí k potravinám najbohatším na živiny. Už 6 000 rokov sa pestovala pozdĺž Ánd. Hoci Inkovia ju volali „matkou obilia“, quinoa je tzv. pseudoobilím – príbuzným so špenátom, mangoldom a červenou repou – a jedia sa obiliu podobné semená. Na takýto recept bol zvedavý aj Miroslav Würfl.

Quinoto s grilovanou zeleninou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • 200 gramov  quinoi, najlepšie zrná 
  • jednu cuketu
  • jeden baklažán
  • jednu brokolicu
  • zopár sušených paradajok nakladaných v oleji
  • jednu cibuľu
  • štyri strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • strúhaný parmezán
  • čierne mleté korenie
  • rukolu
  • na dochutenie soľ

Postup:
Najprv si uvaríme quinou (kvinou), viacfarebná vyzerá lepšie. Brokolicu rozoberieme na ružičky, krátko povaríme v slanej vode a nakrájame na menšie kúsky. Baklažán nakrájame na tenšie polkruhy či na kocky, nasolíme a necháme chvíľu postáť. Cuketu si nakrájame na krúžky podľa veľkosti, ogrilujeme pár minút na rozpálenej panvici, radšej na viackrát, aby nezmäkli a ostali chrumkavé. Preto ich ani nesolíme.
Na baklažán popritláčame papierovú utierku a odsajeme vodu, čo pustil a rovnako ho ogrilujeme. Opražíme si cibuľku, potom prihodíme cesnak, čierne korenie a po minútke aj brokolicu. Pridáme na drobno nakrájané sušené paradajky (asi šesť kusov), zeleninu a paradajky premiešame s quinoou , posypeme parmezánom a rukolou – a môžeme servírovať...

Autor: Miroslav Würfl, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame