Hájoš

Hájoš

Z hospodárskych dvorov vedeli naši starí rodiča zúžitkovať naozaj všetko. 
A aj vďaka tomu vznikali recepty typické pre ten, ktorý kraj.

Dôkazom toho sú aj sadlovníky, ktoré sa v minulosti bežne piekli najmä po zabíjačkách.
Vnútorné sadlo z prasaťa – tzv. filc, je základom pre fantastické a univerzálne cesto. Aj toto bola novinka pre Tatianu Šuškovú, ktorú sa v ďalšej časti Kulinária dozvedela od Juliany Deákovej z Brestovca, obce v okrese Komárno na dolnom Žitnom ostrove:

Hájoš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na „hájoš“ (orig. hajas) alebo sadlovníky potrebujeme:

  • 1 kg hladkej múky
  • 70 dkg sadla
  • 3 lyžice cukru
  • 5 žĺtkov
  • štipka soli
  • víno


Postup prípravy:

70 dkg múky zmiešame s ostatnými ingredienciami – teda s cukrom, žĺtkami vínom a štipkou soli. Z tejto zmesi pripravíme cesto.

Z zvyšných 30 dkg múky a pomletého sadla si pripravíme zmes. 

Cesto rozvaľkáme a rovnomerne naň rozkladáme zmes so sadlom. Opäť rozvaľkáme pričom tento proces niekoľko krát opakujeme e (4-5) krát. Cesto môžeme použiť hneď alebo si ho môžeme odložiť do mrazničky. Koláče môžeme pripravovať na slano aj na sladko.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame