Z hospodárskych dvorov vedeli naši starí rodiča zúžitkovať naozaj všetko.
A aj vďaka tomu vznikali recepty typické pre ten, ktorý kraj.
Dôkazom toho sú aj sadlovníky, ktoré sa v minulosti bežne piekli najmä po zabíjačkách.
Vnútorné sadlo z prasaťa – tzv. filc, je základom pre fantastické a univerzálne cesto. Aj toto bola novinka pre Tatianu Šuškovú, ktorú sa v ďalšej časti Kulinária dozvedela od Juliany Deákovej z Brestovca, obce v okrese Komárno na dolnom Žitnom ostrove:
Hájoš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na „hájoš“ (orig. hajas) alebo sadlovníky potrebujeme:
- 1 kg hladkej múky
- 70 dkg sadla
- 3 lyžice cukru
- 5 žĺtkov
- štipka soli
- víno
Postup prípravy:
70 dkg múky zmiešame s ostatnými ingredienciami – teda s cukrom, žĺtkami vínom a štipkou soli. Z tejto zmesi pripravíme cesto.
Z zvyšných 30 dkg múky a pomletého sadla si pripravíme zmes.
Cesto rozvaľkáme a rovnomerne naň rozkladáme zmes so sadlom. Opäť rozvaľkáme pričom tento proces niekoľko krát opakujeme e (4-5) krát. Cesto môžeme použiť hneď alebo si ho môžeme odložiť do mrazničky. Koláče môžeme pripravovať na slano aj na sladko.