EURO 2020
EURO 2020

Kel s hubami a haluškami

Kel s hubami a haluškami

Keď sa povie kel, tak mnohým možno príde na um kelový prívarok. Varili ho naše staré mamy a mnohé generácie pred nami vyrastali na prívarkoch. My si dnes pripravíme kel s tofu haluškami. Vyskúšame recept profesorky Kataríny Horákovej, s ktorou je aj dnes v našej rozhlasovej kuchyni Beáta Repíková.

212106011134;REPIK KEL s hubami

Potrebujeme: 

  • kravské alebo sójové mlieko trištvrte litra
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok
  • hubové korenie
  • 150 gramov krupice
  • 50 gramov tofu
  • 2 žĺtka
  • 1 hlávka kelu
  • cibuľa väčšia
  • 500 gramov hríbov
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 150 ml vody
  • 1 kávová lyžica horčice
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

Mlieko soľ a korenie dáme zovrieť a primiešame do toho krupicu. 1é minút na miernom ohni povaríme a necháme vychladnúť. Do krupicovej masy primiešame vaječné žĺtky, a nastrúhané tofu. Dáme na 15 minút odležať na plech  potretý olejom, potom vykrajujeme halušky, ktoré ukladáme do ohňovzdornej misy a pečieme do zlatista 15 minút. Potom si pripravíme kel, ktorý nakrájame a pridáme k opraženej  cibuli s hríbmi aby sme  zmes dusili  ešte 10 minút. Pridáme do nej napokon horčicu soľ korenie a petržlenovú vňať. Pripravený kel potom podávame s krupicovými haluškami. 

Autor: Beáta Repíková, Foto: myslovakia.sk