Kalerábová nátierka

Kalerábová nátierka

Nutričná poradkyňa Janka Trebulová  nielenže bude  tento týždeň „miešať chute leta“, ale každý z jej receptov má navyše pridanú hodnotu. Zjednodušene povedané – od odborníčky sa dozviete, čo v tej – ktorej zelenine, prospieva nášmu zdraviu. Ale to už do kuchyne odovzdávam slovo Janke Bleyovej...

Kalerábová nátierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako ste počuli - príprava kalerábovej nátierky nie je „žiadna veda“. Potrebujete
300g kalerábu, 150g masla, 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu, čajovú lyžičku
paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, alebo inú bylinku podľa chuti...

POSTUP:
Kaleráb ošúpeme, postrúhame na jemno, osolíme a premiešame. Maslo vymiešame s paradajkovým pretlakom, bielym jogurtom, vylejeme na kaleráb, okoreníme  a premiešame. Dáme do chladničky aspoň na 15 minút. Pred podávaním posypeme pažítkou.

A aké  zdravé tajomstvá skrýva táto zelenina?

Kaleráb má vysoká obsah vitamínov skupiny B, vitamíny C, A a K, z minerálov je bohatý na selén, draslík, vápnik, železo mangán. Je tiež významným zdrojom vlákniny. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie, maximalizuje využívanie živín, eliminuje zápchu, no taktiež podporuje metabolizmus.  Svojim zložením bojujú nielen proti cukrovke ale aj proti anémií, je výborný pre zdravé oči a pevné kosti. Kaleráb vďaka vysokému obsahu draslíka zabezpečuje organizmu dostatok energie a vitality. Jeho blahodarný účinok na organizmus je vďaka širokému zastúpeniu vitamínov a minerálov naozaj rôznorodý.

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame