Rybie mäso obsahuje veľa vitamínov A, B a D, ale aj minerálnych látok - fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik, stopové prvky zinok a selén. Malá porcia 100 g ryby dodá organizmu potrebnú dávku bielkovín a 415 g vápnika. Môžeme si na nich pochutiť, keď si ich pripravíme netradične napríklad s holandskou omáčkou. Ponúkneme ju hneď, ako ju uvaríme s Beátou Repíkovou a Dašou Ostertágovou.
Ryba v holandskej omáčke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 800 g akejkoľvek ryby
- 50 g masla
- ½ citrónu
Omáčka:
- 3 žĺtka
- 1 čajová lyžička škrobovej múčky
- 1 dl bieleho vína
- 1/8 l vývaru z ryby
- 80 g masla
- ½ citrónu
- podľa chuti soľ a cukor
Postup:
Rybu očistíme, vypitveme, dôkladne umyjeme, pokrájame na porcie, posolíme a citrónovou šťavou pokvapkáme. Takto pripravené kúsky ryby dáme na vymastený plech, obložíme kúskami masla, mierne podlejeme zeleninovým vývarom a dáme do vopred rozohriatej rúry piecť. Pečieme podľa druhu ryby a veľkosti asi 30-45 minút.
Omáčka: Do hrnčeka dáme víno, studený vývar z ryby, rozšľahané žĺtky a v troche vody rozpustenú škrobovú múčku. Hrnček vložíme do väčšej nádoby s vriacou vodou a za stáleho miešania nad parou privedieme do varu. Keď omáčka začne variť, po kúskoch opatrne pridávame maslo. Nakoniec dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.
Upečenú rybu podávame so zemiakovou kašou či pečenými zemiakmi, poliate omáčkou.