Jesenné chute nám tento týždeň mixuje Miroslav Lenko, s ktorým jeho rôzne špeciality - pripravuje Janka Bleyová.
Fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Na prípravu fazuľovej polievky potrebujete:
- údené koleno
- paprikovú klobásu
- 500 g fazule
- 3 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 300 ml šľahačkovej smotany
- bravčovú masť
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek čierneho
- 10 guličiek nového korenia
- korenie
- huby - sušené alebo mrazené
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- kôpor
- sladkú mletú papriku
- ocot
- cukor
- soľ
Postup:
Fazuľu namočíme minimálne 3 hodiny vopred, najlepšie večer pred spaním. Na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nové celé korenie, celé čierne korenie, bobkový list, zaprášime paprikou a po pol minúte restovania zalejeme vodou. Do polievky vložíme na polky rozkrojené koleno, namočenú fazuľu aj s vodou, osolíme a privedieme do varu, potom znížime plameň a varíme, až kým nebude mäso mäkké. Ak máme sušené huby, odoberieme 3 naberačky z polievky a huby zalejeme, ak máme mrazené huby, tie vložíme do polievky priamo z mrazničky. Po 1 hodine vložíme do polievky klobásu. Keď je mäso mäkké, vyberiem ho z polievky a nakrájame na drobné kocky spolu s klobásou a vložíme späť do polievky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky, vložíme do polievky spolu s hubami. Keď sú zemiaky aj fazuľa uvarené do polievky pridáme smotanu, v miske zmiešame múku s troškou smotany a pridáme do polievky, necháme prevrieť. Pridáme nakrájaný kôpor a dochutíme soľou, korením, octom a cukrom.