Marinovaný tuniak

Marinovaný tuniak

Tuniak je ryba, ktorá sa teší veľkej obľube. 

Je súčasťou stredomorskej i ázijskej kuchyne. Má veľmi chutné a šťavnaté mäso. Pripravuje sa na mnoho spôsobov. Dominuje jeho tepelná úprava – pečenie, dusenie, či grilovanie. S obľubou sa pridáva do zeleninových šalátov. Kombinuje sa citrónovou šťavou, cesnakom, či tymiánom. Najlepšie sa k nemu hodia biele vína. Pokrm z tuniaka nám dnes uvarí Beáta Repíková a Linda Deaková z SOŠ Farského 9.

Marinovaný tuniak Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marinovaný tuniak

Marinovaný tuniak v ananáse, obalený vo farebnom sezame (4 porcie, 15 minút príprava, 20 minút tepelná úprava):

Suroviny: 320 g tuniak filety, 1 dl šťava z ananásu, 1 dl sójová omáčka Kikkoman, sezamové semená farebné, 50 g rezance ryžové, 2 vetvičky čerstvého koriandra, 15 g čerstvého zázvoru, wasabi, nakladaný ružový zázvor, olivový olej extra virgin, soľ, korenie čierne mleté čerstvé

Postup prípravy receptu

1. Tuniaka nakrájame na úhľadné valčeky, ktoré osolíme, okoreníme a obalíme v sezame. Pripraveného tuniaka sprudka opečieme zo všetkých strán a namarinujeme do zredukovanej ananásovej šťavy so sójovou omáčkou, čerstvým zázvorom a kúskom wasabi.
2. Ryžové rezance namočíme do horúcej vody a necháme zmäknúť. Nakladaný zázvor nakrájame na tenké rezance a zmiešame s nasekaným koriandrom. Dochutíme olejom, ryžovým octom, soľou a korením.
3. Náš tip: Sezamové semienka prospievajú zdraviu – očiam, koži, nechtom a vlasom. Obsahujú veľa bielkovín, asi 14 % sacharidov, fosfor, draslík, horčík a vápnik (niekoľkokrát viac ako mlieko), železo, meď a mangán.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame