Z histórie leopoldovskej väznice

Z histórie leopoldovskej väznice

Francúzsky filozof Gaston Bachelard tvrdil, že najväčšou cťou pre rodáka je napísať biografiu vlastnej obce. Stotožnil sa s tým aj Juraj Hladký z Trnavskej univerzity, ktorý vydal Kapitoly z dejín Leopoldova, ktoré zachytávajú obdobie premien Leopoldovskej pevnosti na väznicu. . Práve tú , ktorú väčšina ľudí dnes vníma ako politickú väznicu po roku 1948. Ako sa však Hana Michalčíková dozvedela, fakty siahajú ešte pred toto obdobie.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý znalec dejín nám potvrdí, že vždy je čo objavovať. Aj to, že radosť aj z toho najmenšieho, dosiaľ nezverejneného faktu ,býva obrovská. Doktor Juraj Hladký z Trnavskej univerzity, autor Kapitol z dejín Leopoldova ,spracoval proces komplikovaného prerodu vojenskej pevnosti na väzenské zariadenie v 2-hej polovici 19. storočia. Vyzdvihol aj mimoriadne úspešné obdobie , keď na čele väznice bola rehoľníčka Frederika Baumgartnerová. Hane Michalčíkovej takto konkretizoval jej aktivity na zmiernenie trestov.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Kapitolách z dejín Leopoldova, ktorých autorom je Juraj Hladký sme sa dnes venovali žene, ktorá viedla väznicu štyri roky a podieľala sa na jej humanizácii - rehoľníčku Frederiku Baumgartnerovú.

Galéria

Juraj Hladký 2.JPG
Autorka: Hana Michalčíková; Foto: TASR/Henrich Mišovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame