Sladké dedičstvo Trnavského kraja

Sladké dedičstvo Trnavského kraja

Slovenské cukrovarníctvo má za 150 rokov, zdá sa, najlepšie časy za sebou. Tisícky zamestnancov vo výrobe i v obslužných funkciách, spoločenstvá zamestnancov, ktoré mali až rodinný charakter. To všetko je minulosť. Výroba sa zautomatizovala a na Slovensku sa sústredil celý objem do dvoch cukrovarov. A tak doterajšie menšie areály cukrovarov chátrajú a hrozí im zánik. A majú aj svoje architektonické kvality. Aj o tom je nová kniha Sladké dedičstvo Trnavského kraja, ktoré mapuje takéto areály. Dajú sa ešte dnes zachrániť? Aj o tom nám povie Martin Jurčo.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o nevyužívaných cukrovarských areáloch, ktoré dnes nie sú využívané. Postupne chátrajú – a na rozdiel od zahraničia ani investori o ne veľký záujem nemajú. Aj keď určite o nápady nie je núdza. Pokračuje Martin Jurčo.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sladké dedičstvo Trnavského kraja – projekt, ktorý združuje občianske združenie Povagli zo Sládkovičova a mapuje dnes už nefunkčné cukrovarnícke areály.

Galéria

Cukrovar Trnava.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame