Mlyny na Malom Dunaji

Mlyny na Malom Dunaji

Začína sa nový seriál Rádia Regina a tento týždeň vám dáme päť tipov na výlety do malebných zákutí západného, respektíve južného Slovenska. Dunaj vytvára krásnu prírodnú scenériu a v nej nájdeme aj nevšedné objekty – staré vodné mlyny. O tých bude náš seriál tento týždeň. Mlyny na Malom Dunaji navštívil Marcel Hanáček. 

Mlyny na Malom Dunaji - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento mlyn môžete navštíviť v Kolárove. Je to príjemný areál, pomerne veľký, ideálny pre rodiny s deťmi.

Obilie patrilo v minulosti medzi základné zdroje obživy pre ľudí na západnom Slovensku. A nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Dôležitým článkom v reťazci spracovania obilia boli mlyny. Dodnes sa zachovalo niekoľko unikátnych mlynov na Dunaji a tie postupne navštívime v našom seriáli. Dnes nás Marcel Hanáček zavedie do Jelky. 

Mlyny na Malom Dunaji - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Jelke je tiež niekoľko zaujímavostí - rímskokatolícky kostol z 13. storočia a kaplnka z 18. storočia. Pozoruhodný je aj starý platan, najväčší a najstarší na Slovensku. Je chránený zákonom.

Začalo sa leto a na západnom Slovensku sa pomaly začína žatva. To už smerujem k téme nášho aktuálneho seriálu Rádia Regina. Obilie sa musí zomlieť a na to kedysi slúžili mlyny na Dunaji. Marcel Hanáček nám dnes predstaví ďalší zaujímavý – v Dunajskom Klátove.

Mlyny na Malom Dunaji - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak navštívite mlyn v Dunajskom Klátove, nebudete sklamaní. Je presne taký, ako si pamätáte tieto zariadenia zo starých fotografií alebo z filmov.

Slovensko je malá krajina, ale máme veľa krásnych zákutí, ktoré sa oplatí navštíviť. Tento týždeň hovoríme doslova o zákutiach – sú to malebné miesta pri Dunaji, ktoré musíte chvíľu hľadať, ale keď ich nájdete, budete očarení. Ukrývajú technické pamiatky – staré mlyny. Jeden nájdete aj pri Tomášikove. Bol pri ňom aj Marcel Hanáček.

Mlyny na Malom Dunaji - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mlyn v Tomášikove je dnes expozíciou Vlastivedného múzea v Galante.

V Seriáli Rádia Regina sa tento týždeň túlame po malebných zákutiach západného Slovenska, ktoré ukrývajú unikátne technické pamiatky – vodné mlyny. Môžete ich navštíviť v Jahodnej, Tomášikove, v Kolárove, Dunajskom Klátove alebo aj v obci Hosté. pokračuje Marcel Hanáček.

Mlyny na Malom Dunaji - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toto bol posledný tip na letnú vychádzku k vodným mlynom na západnom Slovensku

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame