Ťažký život bezdomovcov

Ťažký život bezdomovcov

Zanedbaný výzor, špinavé a roztrhané oblečenie, zápach alkoholu a v igelitovej taške zbalený celý život.  Takto vnímame bezdomovcov. Ale aj oni sú ľudia, presne takí istí ako my. Často mali viac smoly, prípadne vlastnou vinou či zavinením druhej osoby prišli o bývanie a museli sa presťahovať na ulicu. No a práve o ľuďoch bez strechy nad hlavou bude  tento týždeň hovoriť  Viera Horáková. Najprv sa pýtala v uliciach, ako vnímame bezdomovcov?  

Ťažký život bezdomovcov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí sa, že ľudia bez domova sú chorí na lásku. Nevedia ju dávať, ani prijímať. Na druhej strane, často  máme  tendenciu takýchto ľudí kritizovať, súdiť, hodnotiť, dokonca sa im vyhýbame. Ale vieme vôbec, aké príbehy sú skryté za ich životnými osudmi? Čo ich súčasnej situácii predchádzalo? Viera Horáková sa zhovárala s psychológom Róbertom Krausem.

Ťažký život bezdomovcov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hľadáme odpoveď na otázku - Aký je život ľudí bez domova? A či existuje cesta späť? Niekedy stačí málo a človek môže takmer zo dňa na deň stratiť strechu nad hlavou. Tak, ako Rudolf, ktorý sa stal bezdomovcom pred trinástimi rokmi. Pravidelne ho v uliciach stretáva i Viera Horáková. 

Ťažký život bezdomovcov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V týchto dňoch oslavuje Divadlo bez domova 13 rokov od svojho založenia. Herecký tím tvoria ľudia bez strechy nad hlavou, muži, ženy, ale aj  ľudia s ťažkým telesným postihnutím, s psychickou diagnózou i ľudia po výkone trestu.  Viera Horáková sa zhovárala s jedným zo zakladateľov divadla Patrikom Krebsom.

Ťažký život bezdomovcov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadlo bez domova je občianske združenie, ktoré vzniklo počas práce na divadelných projektoch s predajcami pouličného časopisu Nota bene. Hlavným cieľom je práca s marginalizovanými skupinami obyvateľstva netradičnou, umeleckou formou, akou je práve divadlo. Na  jedno z predstavení pozval Vieru Horákovú Patrik Krebs, zakladateľ Divadla bez domova. 

Ťažký život bezdomovcov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V pondelok zmeníme tému, nový seriál predstaví mlieko a jeho výrobu i distribúciu. V hlavnej úlohe bude Martin Jurčo.

Autorka: Viera Horáková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame