Slovenská rodná dedina - Štúrov rodný dom

Slovenská rodná dedina - Štúrov rodný dom

Ľudovít Štúr sa narodil 28. októbra 1815 v Uhrovci ako druhé dieťa Samuela Štúra a Anny, rodenej Michalcovej.  O deň neskôr bol pokrstený v miestnom evanjelickom chráme.  Až do roku 1827 základné vzdelanie, vrátane znalosti latinčiny, získaval u svojho otca, učiteľa Samuela Štúra. Toto sú základné fakty zo života národovca a jazykovedca Ľudovíta Štúra, ktoré vám potvrdia v jeho rodnom dome v Uhrovci.   Jednotlivé expozície zachytávajú jeho život a dielo až do roku 1856.  Lýdia Mikušová zaviedla Miroslava Würfla  najskôr do učiteľského bytu Štúrovcov..

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre prešlo výraznou rekonštrukciou.  Zväčšili sa výstavné priestory, lebo zbierky obohatili ďalšie artefakty. Pribudla aj nová expozícia o Ľudovítovi Štúrovi, ktorá predstavuje najmä jeho politickú činnosť a jeho postoj v modernizačnom vývoji 19. storočia. Šesť miestností ponúka prierez jeho životom od narodenia, cez Bratislavu, štúdiá, návštevy zahraničných miest až po jeho pobyt v Modre. A nechýba tu ani prepojenie slovenčiny s Ľudovítom Štúrom. Miroslavovi  Würflovi to potvrdila aj riaditeľka múzea, Viera Jančovičová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa Ľudovít Štúr v decembri 1855 na poľovačke pri preskakovaní potoka nešťastne postrelil, ukryl sa do malej izbičky na námestí v Modre, kde 12. januára 1856 ako 40-ročný aj zomrel. Vtedy ani len netušil, že Slováci si tieto priestory budú chrániť ako oko v hlave, a že raz tu bude jeho Pamätná izba. Miroslav Würfl do nej vošiel spolu s Beátou Mihalkovičovou z miestneho múzea.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí sa, že keby sme boli ako Ľudovít Štúr, boli by sme ako národ v nebi. Odkaz štúrovcov a ich snahy o povznesenie slovenského národa sú inšpiráciou aj pre súčasnú generáciu.  Veď to, že sa rozprávame slovenčinou  a že sa ako Slovensko môžeme v rámci Európskej únie rozvíjať, sa začalo práve Štúrovcami.


Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame