História kláštora premonštrátov v Šahách

História kláštora premonštrátov v Šahách

K najstarším a najhodnotnejším kultúrno- historickým pamiatkam niekdajšieho centra hontianskej stolice- Šiah, patrí premonštrátsky  kláštor. Zachovala sa z neho len budova vedľa kostola. Jeho vysviacky sa zúčastnil dokonca sám uhorský kráľ Belo IV. Veľa vzácnych spomienok na kláštor uchováva aj Hontianske múzeum v Šahách, kam zaklopala Hana Michalčíková. Sprevádzal ju historik Tibor Pálinkáš.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z pôvodného stredovekého kostola sa zachoval viac-menej len majestátny vstupný portál,  a je ojedinelým príkladom vyspelej stredovekej kameňosochárskej produkcie. Jeho obdoby môžeme nájsť na Kostole sv. Michala vo Viedni či Kostole Nanebovzatia Panny Márie v českom Tišnove.

V dnešných historických minútach sa venujeme kláštoru premonštrátov v Šahách, z ktorého sa síce zachovala len jedna budova v blízkosti kostola, ale viacero cenných pamiatok a dokumentov v Hontianskom múzeu, ktoré postupne odkrývajú bohatú časť našej histórie. Heslom tejto rehole je žiť podľa ideálov Krista aj pred neveriacimi. Boli veľmi obľúbení, pretože dokázali skĺbiť cirkevné povinnosti so svetskými. Aj o tom sa Hana Michalčíková rozprávala s historikom Hontianskeho múzea Tiborom Pálinkášom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa s historikom Tiborom Pálinkášom  venovali unikátnym zbierkam Hontianskeho múzea spojeným s históriou premonštrátskeho kláštora v Šahách.  V súčasnosti pôsobí rehoľa v pätnástich krajinách sveta a má okolo 1 300 členov. 


Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame