Vegetariáni a vegáni

Vegetariáni a vegáni

Od dnes až do konca pracovného týždňa budeme mať vždy po ôsmej ráno bezmäsitú chvíľku. Rezne síce ochutnáme, ale len tie vegetariánske a stihneme aj pravý jesenný zeleninový piknik. Michal Herceg vám však najprv ponúka rozhovor s najznámejším vegetariánom medzi našimi spisovateľmi Pavlom Rankovom. Dozvieme sa z neho, že vynechanie mäsa nemusí hneď znamenať aj zdravé stravovanie a dokonca, že vegetariáni toho zjedia často viac ako mäsožravci. 

Vegetariáni a vegáni - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pre Pavla Rankova je vegetariánstvo súkromnou vecou. Mnohí ľudia ho však berú ako životný štýl či filozofiu. Chcú sa združovať, vymieňať si poznatky a recepty.

Tento týždeň sa vždy ráno venujeme vegetariánom, ktorí zo svojho jedálneho lístka vynechávajú mäso, ale aj vegánom. Tí okrem mäsa nejedia ani ďalšie živočíšne produkty ako mlieko, maslo, syry či vajcia. Možno sa pýtate: "Čo teda potom vlastne jedia?" Michal Herceg navštívil výročný vegepiknik v Nitre a zistil, že strava vegetariánov a vegánov môže byť aj veľmi pestrá a chutná. Zuzana Šťastná tieto pikniky spoluorganizuje už štvrtý rok. Počúvajme, ako začínali.

Vegetariáni a vegáni - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Presne tak. Bez vzájomného rešpektu by to nielen na vegepikniku určite nešlo. Čo ak máte vegetariána alebo vegána v rodine? Dajú sa urobiť vegánske bryndzové halušky bez bryndze alebo vegetariánsky rezeň?

Vyprážaný rezeň bez mäsa alebo bryndzové halušky bez bryndze. Ak patríte medzi vegetariánov či vegánov, asi to pre vás nebude žiadna novinka. O vynachádzavosti pri varení a objavovaní nových chutí bude dnešná časť rozprávania Michala Hercega.

Vegetariáni a vegáni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predchádzajúcich častiach nášho vegetariánskeho a vegánskeho seriálu sme hovorili o tom, že aj bez mäsa sa dá variť chutne a že z rastlinnej stravy môže byť človek zdravší či lepšie sa cítiť. Toto však nie je jediný dôvod, prečo sa ľudia zriekajú mäsa alebo aj všetkých živočíšnych produktov. Otázku "prečo?" položil Michal Herceg najprv Lucii Gabrišovej zo Slovenskej vegánskej spoločnosti.

Vegetariáni a vegáni - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš vegetariánsky a vegánsky seriál sme jedlom začínali a ním aj skončíme. Michal Herceg vám opäť chce ukázať pestrosť rastlinnej stravy, ktorú nedávno príjemne prekvapený sám ochutnal. Frederika Vykysalá žije už roky vo Veľkej Británii. Ako sa tam stavajú k vegánom? Povieme si práve teraz.

Vegetariáni a vegáni - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O stravovaní bez mäsa, ale aj bez živočíšnych produktov sme celý týždeň hovorili s Michalom Hercegom.



Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame