Pálffyovský kaštieľ v Malackách

Pálffyovský kaštieľ v Malackách

Pálffyovský kaštieľ v Malackách pochádza zo 17. storočia a je naozajstnou pýchou Malačanov. Významná baroková pamiatka však zažila aj turbulentné časy, keď kaštieľ slúžil na iné účely, než reprezentačné. Dnes je spolu s anglickým parkom dominantou mesta- aj s pôvodnými prvkami :balkónom nad hlavným vchodom a francúzskymi komínmi. Do parku, ktorý ho obkolesoval viedli tri brány- čierna, biela a červená. Čiernou, ktorá je vyrobená z tepaného železa prešla aj Hana Michalčíková so znalcom miestnej histórie Stanislavom Belanom.  

Pálffyovský kaštieľ v Malackách - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Pálffyovci a Malacky to je spojenie, ktoré trvalo viac než 300 rokov. Zakladateľom malackého panstva bol Pavol IV. Pálffy. Posledným majiteľom panstva bol Mikuláš XIII. Pálffy. 

Aj ďalej sa budeme venovať Malackám z pohľadu ich niekdajšieho panstva- Pálfyovcov. Z podzemných priestorov zámku podľa legendy vychádzajú tajné podzemné chodby. Sú vystavané z tehál, klenuté. Sú dostatočne veľké na to, aby nimi prešiel malý zapriahnutý koník. Slúžia najmä ako úniková cesta pre prípad potreby, ale využíli  ich aj na zásobovanie, či na presun v prípade nepriaznivého počasia. Hanu Michalčíkovú aj ďalej sprevádza znalec miestnej histórie Stanislav Belan.

Pálffyovský kaštieľ v Malackách - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Malacky navštívil ešte v 19. storočí aj sám rakúsko-uhorský cisár František Jozef 1. Jeho návšteva sa viazala k vojenským manévrom, počas ktorých mu ponúkli pobyt v pálffyovskom zámku. Cisár však odmietol. Chcel byť medzi vojakmi a tak spal na železnej posteli so slamníkom a jedol to isté, čo vojaci. A bol zrejme jediný hosť, ktorý odmietol pohostinnosť Pálfyovcov.

Autor: Hana Michalčíková; Foto: Mesto Malacky

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame