Blanokrídlovce a ich život

Blanokrídlovce a ich život

Možno si spomínate - len pred pár rokmi sme v našich končinách bojovali s premnoženými lienkami. Človek, ktorému lienka pri masovom výskyte naruší domáce prostredie, má z toho vážny problém. Rovnako keď doma objavíte neželaného návštevníka v podobe švába, alebo si z dovolenky donesiete plošticu. Aby sme však nezostali len v rovine pocitov, ponúkame poznatky odborníka - vedeckovýskumného pracovníka z Ústavu zoológie SAV Ladislava Rollera. Oslovila ho Hana Michalčíková.

Blanokrídlovce a ich život 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, čomu sa kedysi hovorilo bzdocha? Tí starší z vás by určite správne doplnili, že je to ploštica. Ploštice kedysi trápili takmer celú Európu a napádali svoje obete za tmy. Ani šváby, ktoré tiež patria k nočným tvorom nedali ľuďom dobre spávať. Našťastie spolu s mnohými inými druhmi hmyzu zamestnávajú dnes viac výskumníkov než obyčajných ľudí. Aj o tom sa s vedeckovýskumným pracovníkom Ústavu zoológie SAV Ladislavom Rollerom porozprávala hana Michalčíková.

Blanokrídlovce a ich život 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo by sme ešte mali vedieť o tomto dotieravom hmyze? Napríklad , že ploštice môžeme nájsť na ľahko dostupných miestach. V rôznych škárach, za obrazmi, v nábytku, za tapetami. Sú svetloplaché a môžu sa usídliť aj priamo v posteli. Útočia v spánku a zanechajú po sebe nepríjemné štípance. Blcha je dnes pomerne vzácna a stretnúť sa s ňou môžeme skôr výnimočne. Na rozdiel od minulosti, keď blchy prenikli prakticky do všetkých vrstiev spoločnosti. Zaujímavé je, že keď si mohli vybrať hostiteľa, prednosť dávali ženám, zvlášť mladým. Zachovalo sa to v obrazoch a rytinách zo 14. až 16. storočia ,ako aj v písomnej podobe. Len v Európe existuje asi 200 druhov bĺch a keď vás jedna z nich napadne, len tak nezabudnete. Blcha, má dostatočne silné čeľuste na to , aby ste si ju po zahryznutí zapamätali.

 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame