Dejiny neuskutočnenej výstavby metra v Bratislave

Dejiny neuskutočnenej výstavby metra v Bratislave

V roku 1974 dostali obyvatelia Prahy pekný darček - nové metro. Už v tom čase sa aj v kontexte veľkého rozširovania Bratislavy začalo uvažovať o takomto dopravnom prostriedku aj v slovenskom hlavnom meste. Plánov bolo veľa, aj projektov. Uvažovalo sa o tom, že Bratislava a blízke okolie obcí sa postupne stanú aglomeráciou s miliónom obyvateľov. Vznikla teda potreba rýchlo ich presúvať v rámci lokality. Metro bol ideálny druh dopravy.

Peter Martinko sa venuje dejinám mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, a okrem viedenskej električky sa zaoberá práve nerealizovanými projektmi metra. V rozhovore s Martinom Jurčom sa Peter Martinko vrátil do obdobia začiatku rokov sedemdesiatych.

Dejiny neuskutočnenej výstavby metra v Bratislave 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o doteraz neuskutočnených projektoch výstavby metra v Bratislave. Aj keď sa plánovalo začať s výstavbou v rokoch osemdesiatych, postupne sa čas posúval. Prišli roky deväťdesiate a pôvodné plány sa prehodnocovali.

Ako pokračoval príbeh metra v Bratislave, o tom povedal odborník na mestskú hromadnú dopravu v našom hlavnom meste Peter Martinko. Pýtal sa Martin Jurčo.

Dejiny neuskutočnenej výstavby metra v Bratislave 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A tak projekt výstavby metra opäť zastal. Zatiaľ posledná bodka bola napísaná v roku 2003, keď sa povedalo, že treba hľadať vhodný model budovania podzemnej dráhy v Bratislave, a to aj s prispením štátu. Bratislava sa má v budúcnosti budovať v tzv. rozvojových pásoch, čiže vznikne malý počet úzkych prepravných koridorov. Takže takýto typ dopravy bude ešte viac aktuálny.

 

Galéria

107548048_277411420033369_90233460161670331_o.jpg
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame