Putovanie za svätcami

Putovanie za svätcami

Pri spoznávaní pútnických miest nášho regiónu sa dnes zastavíme v Chalmovej neďaleko Partizánskeho. Chalmová je dnes súčasťou obce Bystričany. Každoročne sa tu koná púť ku Kostolu Svätej Anny a ak nazriete do kalendára, zistíte, že deň D je naozaj blízko - už najbližšiu nedeľu. Púť obnovili po dlhoročnej prestávke v roku 1990. Chalmovský kostol Michalovi Hercegovi krátko predstavil starosta Bystričian Filip Lukáč.

Putovanie za svätcami 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak najbližšiu nedeľu navštívite výročnú púť v Chalmovej pri Partizánskom, možno vás popri románskom kostole Svätej Anny zaujmú aj pamiatky a príroda v okolí obce. Na túto tému sa so starostom Bystričian Filipom Lukáčom rozpráva Michal Herceg.

Putovanie za svätcami 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obec Bystričany, ktorej súčasťou je aj Chalmová, má rozlohu 37 kilometrov štvorcových. Pred dvomi rokmi vznikol takzvaný bystričiansky okruh. Ide o zaujímavú poznávaciu trasu, ktorá návštevníkov prevedie obcou a jej okolím po asfaltových i poľných cestách. Na trase nájdete okrem už spomenutého kaštieľa aj Farmu pod Vtáčnikom no a blízko je aj bystričianska dolina s prírodnou rezerváciou Veľká skala. Chalmovú sa skrátka oplatí navštíviť a to nielen pútnikom, ale aj turistom.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixbay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame