Nobelova cena za objavy súvisiace s čiernymi dierami

Nobelova cena za objavy súvisiace s čiernymi dierami
Nobelovu cenu za fyziku udelili tento rok za objavy súvisiace s čiernymi dierami. Existujú dôkazy, že obrovský oblak medzihviezneho plynu a prachu v centre Mliečnej cesty skrýva supermasívnu čiernu dieru. Na lepšie objasnenie objavu si prizvala Hana Michalčíková doktora Romana Nagya z Matematicko-fyzikálnej fakulty UK a pýtala sa ho, či naozaj za všetkým treba hľadať Alberta Einsteina?

Čierné diery 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V dnešných minútach s vedou sa venujeme tohtoročnej  Nobelovej cenu za fyziku. Objavy tohtoročných laureátov pripravili nosnú pôdu pre štúdium kompaktných a supermasívnych objektov. Mnohé ešte hľadajú odpovede a motivujú k budúcemu výskumu ,ako možno otestovať našu teóriu gravitácie za extrémnych podmienok v bezprostrednej blízkosti čiernej diery. Čo spôsobuje vedcom najväčšie problémy, pýtala sa Hana  Michalčíková doktora Romana Nagya z Matematicko - fyzikálnej fakulty UK v Bratislave.

Čierné diery 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V dnešných minútach s vedou sme sa venovali vedcom, ktorí získali tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziku. Ako ich objavy súviseli s čiernymi dierami objasňoval doktor Roman Nagy z Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v Bratislave.
Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame