Nové významné archeologické nálezy v Trnave

Nové významné archeologické nálezy v Trnave

Medzi najstaršie mestá na západnom Slovensku možno isto zaradiť Trnavu. Jej mestská pamiatková rezervácia je dokumentom skutočnej starej architektúry. No samostatnou kapitolou na skúmanie je to, čo sa nachádza pod zemou.

Významné archeologické nálezy sa našli napríklad pri rekonštrukcii trnavského Trojičného námestia ešte v polovici 80. rokov. Ako pripomenul Peter Grznár z Krajského pamiatkového úradu v Trnave – aj v súčasnosti sa každý mesiac nájde niečo nové, a to aj vďaka intenzívnej práci investorov. Martinovi Jurčovi povedal aj o tom, že ani v čase opatrení proti korona vírusu ich aktivity neutíchajú...

Nové významné archeologické nálezy v Trnave 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter Grznár z Krajského pamiatkového úradu v Trnave nám o chvíľu povie ešte o jednom unikátnom náleze v centre Trnavy, ktorý sa našiel pri rekonštrukcii meštianskeho domu.

Hovoríme o práci archeológov v centre Trnavy. Keďže investori pracujú na opravách a rekonštrukciách aj počas týchto týždňov, často potrebujú aj prieskum archeológov. Zrejme nenájdete starší dom v Trnave, ktorý by neskrýval niečo zaujímavé.

Každý týždeň sa o tom presviedčajú archeológovia z Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Peter Grznár je jedným z nich, a Martinovi Jurčovi povedal aj o tom ako našiel jeden z ďalších významných nálezov v tomto období...

Nové významné archeologické nálezy v Trnave 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie vždy je práca archeológov s investormi taká plynulá. Pred časom v Trnave stavebník rodinného domu neohlásil archeologický nález v lokalite Pekné pole za morovou kaplnkou na Kopánke. Pripravil sa tak nielen o nálezné niekoľko tisíc eur, ale nevyhol sa ani archeologickému prieskumu.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame