Železany - silná zbraň pre čistejšie životné prostredie

Železany - silná zbraň pre čistejšie životné prostredie

Čistejšie životné prostredie je vízia pre mnohých odborníkov - technikov, prírodovedcov, chemikov a zároveň prirodzená túžba nás všetkých. Silnú zbraň v tomto smere vyvíjal aj tím vedcov okolo profesora Jána Híveša, laureáta ocenenia Vedec roka 2019 v kategórii Inovátor roka za výskum a vývoj technológie výroby a vývoja železanov. Hana Michalčíková sa najskôr profesora Jána Híveša, riaditeľa Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov STU opýtala čo sú to vlastne železany, čo by sme mali o nich vedieť?

Železany - silná zbraň pre čistejšie životné prostredie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od profesora Jána Híveša sme sa v dnešných minútach s vedou dozvedeli, čo sú to železany a aké majú vlastnosti, ale tiež ako ich možno pripraviť a využiť pri dekontaminácii životného prostredia od znečisťujúcich látok.

Profesor Ján Híveš, riaditeľ Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov STU v BA nás už dnes zoznámil so železanmi  aj ich úlohou v ochrane životného prostredia. Vo svojom výskume sa snaží nájsť efektívny spôsob, ako prostredníctvom železanov ničiť látky, ktoré znečisťujú životné prostredie a ktoré sa nachádzajú všade okolo nás- vo vode alebo vo vzduchu - pesticídy, herbicídy, alebo tie, ktoré zostávajú po použití niektorých liečiv. A keďže sa ťažko rozkladajú prirodzenou cestou - pomôcť môžu práve železany. Hana Michalčíková sa Jána Híveša pýtala aj na to, využitím železanov nevznikajú žiadne problémy ohrozujúce životné prostredie?

Železany - silná zbraň pre čistejšie životné prostredie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

15 rokov sa venoval profesor Ján Híveš, riaditeľ Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov STU v BA hľadaniu najlepšieho spôsobu výroby železanov. Otázku, koľko potrvá, než naozaj začneme čistiť životné prostredie železanmi musí však  nakoniec zodpovedať ekonomika.


Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame