Život a dielo Dušana Jurkoviča

Život a dielo Dušana Jurkoviča

Jeho meno je spojené s návrhom budovy lanovky v Tatranskej Lomnici, ktorá smerovala na Lomnický štít. Spolkový dom v Skalici je tiež jeho dielo, aj pamätník Ľudovíta Štúra v Modre,  Kochovo  sanatórium, či legio domy v Bratislave, mohyla M. R. Štefánika na Bradle, cintorín v Brezovej pod Bradlom atď. Ročne bol schopný ponúknuť minimálne tri unikátne projekty.  Architekt Dušan Samuel Jurkovič. Hovorí sa o ňom, že bol architektom dvoch storočí. Práve dnes (23.8.) si pripomíname  150 rokov od jeho narodenia. Spomienku na mimoriadne tvorivú osobnosť pripravila Ľubica Hargašová. 

Život a dielo Dušana Jurkoviča - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Architekt Dušan Jurkovič začínal svoju cestu rozprávkovou ľudovou secesiou a končil funkcionalizmom. Staval budovy, pamätníky, cintoríny. Bol všestranným umelcom a predsa  uznanie prišlo až niekoľko rokov po jeho smrti. Pokračuje Ľubica Hargašová.

Život a dielo Dušana Jurkoviča - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno sa aj vy v týchto dňoch vyberiete na miesta, kde stoja stavby nášho prvého architekta – či už rovno k mohyle M. R. Štefánika na Bradlo, alebo do Modry, Skalice, do Bratislavy, ale aj mimo nášho regiónu do Tatier, či Martina. Keď tam budete spomeňte si na génia, ktorého práca bola ocenená až po jeho smrti. Tak to u nás v živote chodí.

Autor: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame