Spomínanie na skladateľa Ľudovíta Štassela

Spomínanie na skladateľa Ľudovíta Štassela

V tých dnešných si pripomenieme skladateľa, aranžéra, textára, ale aj organizátora hudobného života Ľudovíta Štassela. Rodák z Vrútok sa narodil v roku 1923 a zomrel v roku 2002. Aj v éteri Rádia Regina znejú jeho nahrávky dodnes. V rozhlasovom archíve nájdeme viac ako 150 jeho nahrávok. Pokračuje Martin Jurčo.

Ľudovít Štassel 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Piesne Ľudovíta Štassela zneli aj na Bratislavskej. lýre. Spomeňme aspoň dve.  Život je nedeľa v podaní Evy Márie Uhríkovej a Leto, ktorú spievala Eva Kostolányiová. V 80. rokoch vzniklo aj niekoľko zmodernizovaných úprav jeho piesní z predchádzajúcich rokov. Jednou z nich je aj skladba Bratislavské ráno, spieva Dušan Grúň.

Cez piesne i cez rozprávanie spomíname na skladateľa Ľudovíta Štassela. Narodil sa vo Vrútkach a zomrel v Marianke v júni v roku 2002. Písal populárne pesničky, orchestrálne skladby, ale aj hudbu pre film a televíziu. Spomeňme napríklad televízny seriál Útek zo zlatej krajiny. Najvýraznejším obdobím Ľudovíta Štassela boli najmä 60. a 70. roky. Pokračuje Martin Jurčo.

Ľudovít Štassel 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 V zákrute. Takáto tematická pesnička vznikla do jednej z televíznych relácií koncom 70. rokov. Voľba zveriť skladbu Karolovi Duchoňovi bola – ako vždy správna. Autorom pesničky je Ľudovít Štassel.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame